Mraz opustošio voćnjake (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mraz opustošio voćnjake (VIDEO)

Mraz i hladnoća su za samo jedan dan uništili voćnjake. Najviše štete je na breskvama, kruškama i šljivama.

mraz

U Potkozarju voćari kažu da ni ove godine neće imati šta da uberu.

Mraz je bio na minus pet, voće je već obrano, naročito rane sorte šljive, trešnje, breskve, a za krušku ćemo znati narednih dana, ali biće sigurno uvećana šteta nakon ovih mrazeva, priča voćar Mladen Marjanović.

Bila je dovoljna samo jedna noć da bude uništeno sve što je do sada uradio u voćnjaku. Promrzli su tek zametnuti plodovi voćaka.

Sličnu priču zabilježili smo i u voćnjaku Ilije Mijatovića kod Banjaluke. Daleko poznat po proizvodnji i preradi voća, sada strepi šta će biti.

Nešto će ostati, nadam se negdje oko 30 odsto, kaže nam Mijatović.

Voćari iz Potkozarja kažu da i ove godine neće moći nabrati šljivu ni za pekmez, a kamoli da se računa na veću proizvodnju rakije. Znaju da bi im dobro došao antifrost sistem za zaštitu od mraza ali problem je – nedostatak vode!

Pročitajte još...   Bratunački sistem za navodnjavanje vrijedan 9,2 miliona KM spreman za upotrebu

Ministarstvo ne može pokriti štete

Iz resornog ministarstva još prikupljaju podatke o šteti. Precizne će imati narednih dana. Voćarima poručuju da je rješenje – ugradnja antifrost sistema gdje god se može. Time bi osigurali voćnjake od mraza.

Ministarstvo ne može da isplaćuje štete kada se dese takve pojave ne samo kada je u pitanju mraz nego i grad ali možemo da pomognemo u nabavci antifrost sistema sa 30 odsto i to za orošavanje ili mrazolovaca koji se transportuju kroz voćnjak. Naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da je prosječna šteta oko 50 odsto, dok je kod pojedinih voćara skoro stoodstotna, u zavisnosti od regiona.

Pročitajte još...   Najstarija vodenica u Potkozarju još u pogonu

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM

Worth reading...
Mraz – kako sačuvati voće u ovom periodu?