Sektor peradarstva u Bosni i Hercegovini dobija nova krila | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Sektor peradarstva u Bosni i Hercegovini dobija nova krila

U organizaciji USAID/Sweden FARMA II i Vanjskotrgovinske komore BiH, u Sarajevu je održano potpisivanje dodjele bespovratnih sredstava za provođenje aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora peradarstva u BiH.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je peradarstvo u BiH perspektivno, što pokazuje podatak da je u 11 mjeseci lani pokrivenost uvoza izvozom iznosila 174 odsto i veća je za osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

On je istakao da se dosta očekuje od izvoza peradi u EU, te podsjetio da su četiri kompanije iz BiH zadovoljile uslove.

Kancelarija za veterinarstvo BiH će odobravati ostalim kompanijama izvoz, ukoliko zadovolje propisane uslove, rekao je Vasić novinarima u Sarajevu, te izrazio nadu da će razvoj peradarstva smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH.

Endru Bigl, direktor Ekonomskog odjeljenja Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, koja zajedno sa Vladom Švedske finansira Farma dva projekat, čestitao je dobitnicima bespovratnih sredstava, dodavši da su oni dokaz ulaganja dodatnih napora i vizije kako dalje ulagati u ovaj saktor.

Kroz Farma dva projekat USAID je identifikovao peradarski sekor koji ima veliki potencijal za rast, istakao je Bigl, te dodao da se još dosta toga mora uraditi da bi postao unosna djelatnost za proizvođače i za prerađivače.

Nebojša Rakić, predsjednik Zajednice živinara RS, ovom priliko je izjavio

Mi smo zahvalni i USAID i FARMA II jer su nam pomogli, savjetima i smjernicama, prvo kad smo planirali pokrenuti izvoz u EU. I sada, ovaj drugi dio direktne pomoći, koji se sastoji u dodjeli grantova našim članicama, koji idu za unapređenje tehnologije u skladu sa EU propisima proizvodnje sigurne hrane i ekološkog zbrinjavanja otpada

Po javnom pozivu, upućenom u aprilu 2017. godine, USAID/Sweden FARMA II je zaprimila ukupno 82 prijave, od kojih se 11 organizacija kvalifikovalo za dobijanje sredstava. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1.6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti preko milion KM.

Grant koji smo danas dobili uložit ćemo u nabavku laboratorijske opreme, koja će garantovati proizvodnju sigurne hrane. Od ovoga će imati koristi i naših 150 kooperanata, jer će biti u mogućnosti konstantno kontrolisati kvalitet svojih proizvoda, ali i svojih proizvodnih prostora, izjavio je Damir Softić, zamjenik direktora Madi iz Tešnja.

Kroz planirane projekte biti će zaposleno 37 novih radnika, te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru peradarstva. Dodijeljeni grantovi će se koristiti za podršku investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije farmskih objekata, pa do nabavke laboratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitosti. Većina grantova istovremeno je usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.

Pročitajte još...   Problemi trebinjskih vinogradara

Dobitnici grantova su peradarske kompanije Madi doo iz Tešnja, Farmavit doo iz Ljubinja, Kiko doo iz Bijeljine, Brovis dd iz Visokog, Poljovet doo iz Gradačca, Agromix doo iz Doboja, Poljoprivredni proizvođač Grozdanović Zdravko iz Dervente, udruženje Zajednica živinara RS iz Srbca, Bios-S doo iz Srebrenice, Avis DM doo iz Srbca i Andrić Farm doo iz Pelagićeva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?