Afera "Jabuka", da li je ovo prilika za domaće prerađivače? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Afera “Jabuka”, da li je ovo prilika za domaće prerađivače?

Ovih dana svjedoci smo velike afere “jabuka” oko izvoza za Rusku Feredaciju. Novinski članci su prepuni “tabloidnih” tekstova, kao i “prebacivanja” odgovornosti sa jednog organa na drugi, gdje se sve želi “slomiti” na Fitosanitarnoj Inspekciji Brčko distrikta BIH, te se pokušava “krivica” skrenuti na organe Brčko distrikta, umjesto na samog počinica prekršaja. Da li je sve tako kako izgleda, pokušali smo da sagledamo iz drugog ugla.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Činjenica jeste da je došlo do pokušaja izvoza uvezenih jabuka, ali podsjećanja radi Bosna i Hercegovina godišnje uveze 27.993.207 tona jabuke (službeni podaci za 2016 godinu)! Da li je zaista vjerovati da je sve za tržište BIH, ili je re-export standardna praksa kojom se trgovci u BIH služe?!

Sa druge strane, prema službenim podacima koji su dostupni javnosti, BIH godišnje proizvede skoro 69 miliona kilograma Jabuke. Zašto uopšte dolazi do potrebe za tolikim uvozom?!

[tie_full_img][/tie_full_img]

Trenutno stanje u brojevima

Dakle ukupno se na tržištu BIH proizvede i uveze oko 97.000 tona jabuke! Do čega se ukupno izveze 13.600 tona za Rusku Federaciju, što je oko 14 odsto ukupne količine koja se proizvede i uveze u BIH. Tokom vikenda smo imali panične izjave različitih predstavnika udruženja, organa vlasti i slično, na ovu temu, sa paušalnim ocijenama trenutne situacije i problema u kojem se BIH našla. Ono što moramo naglasiti, zabrana se odnosi samo na izvoz jabuka, a ne na komplet proizvodnju voća i povrća!

Takvim izjavama se samo unosi nepotrebna panika među proizvođačima, te se situacija preuveličava, obzirom da naša proizvodnja u tolikoj mjeri ne zavisi od Ruskog tržišta. Naravno ne želimo umanjiti njegovu vrijednost, ali podsjećanja radi, BIH je imala zabranu kompletnog izvoza voća i povrća na tržište Rusije do početka 2017. godine! Tada zbog ne potpisanih protokola o saradnji i propusta u radu inspekcija, sredinom 2016. godine, Rusija je uvela zabranu uvoza voća i povća iz BIH, i gle čuda preživjeli smo!

Pročitajte još...   Od hobija do unosnog posla, BH gljivari dominiraju na domaćem tržištu

Činjenica jeste da nam je Ruska Federacija najveći kupac Jabuka, na kojeg otpada preko 80 odsto našeg izvoza, ali da li to znači da naše Jabuke nemamo kome drugom ponuditi? Ili se radi o “dobroj otkupnoj cijeni” pa nam se baš i ne prodaje tamo gdje je cijena niža?

 

[tie_full_img][/tie_full_img]

Podsjećanja radi, ovo su izvozna tržišta voća i povrća iz BIH

[tie_full_img] [/tie_full_img]

Prebacivanje krivice

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, te traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju, prenose nezavisne.com

U saopštenju se podsjeća da je u prošloj godini fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala oko 1.200 fitosanitarnih sertifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u Republici Srpskoj efikasan, navodi se u saopštenju.

Očigledno da je u Ministarstvu poljoprivrede RS došlo do neke privremene amnezije, kada se radi o fitosanitarnom nadzoru, obzirom da je do prošle zabrane došlo usljed njihovog propusta, na šta je ukazao i Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u svojoj izjavi za Slobodnu Bosnu.

Zabrana je prvi put bila 2016. godine kada su Rusi ustanovili da fitosanitarni inspektor iz RS-a Slobodan Cvijanović nije propisno čuvao pečate i da je davao bjanko fitocertifikate izvoznicima iz Republike Srpske.

Da li je fitosanitarni inspektor iz Brčkog “falsifikovao dokumente”, ili je samo utvrdio da je voće ispravnog kvaliteta, što jeste njegov posao? Na žalost nismo sigurni da je “inspektor” nadležan da prati sporazume sa državama u koje BIH izvozi, niti da poznaje pravila o zabrani “prepakivanja”, niti je to zakonski regulisano. Kako je u Inspektoratu RS naglašeno, Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je ta roba porijeklom iz BiH.

Pročitajte još...   Tovljeni pilići sve teži

Tokom ove sedmice pokušaćemo da dobijemo više informacija od nadležnih predstavnika Inspektorata Brčko distrikta BIH.

Prilika za domaće prerađivače

U svakom slučaju novo nastalu situaciju treba gledati i kao priliku da se kvalitene sorte jabuka, nađu na tržištu BIH. Domaći otkupljivači možda nude niže otkupne cijene, ali smo sigurni da će biti dovoljno visoke, da osiguraju povrat sredstava koje su poljoprivrednici uložili u njihovu proizvodnju, ako ne i da se ostvari minimalna zarada.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za prvi dan jeseni

Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške