Sembercije prijete “Izaći ćemo na ulice i prosuti pšenicu”! | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sembercije prijete “Izaći ćemo na ulice i prosuti pšenicu”!
Poljoprivrednici u Semberiji najavljuju proteste i prosipanje pšenice, ukoliko nadležne institucije ne zaštite domaću proizvodnju, te zahtjevaju da BiH zabrani uvoza pšenice iz Srbije. Ovo je najavljeno iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, piše srpskainfo.

Kažu da je zbog lošeg vremena, prouzrokovanog stalnom kišom, zaustavljena žetva pšenice. Prinosi su iznad višegodišnjeg prosjeka od četiri do sedam tona po hektaru, ali je kvalitet zrna nešto lošiji, jer su kiše uticale na vrijednost hekto – litarske težine. Poljoprivrednici su nezadovoljni i cijenom od 23 do 25 feniga po kilogramu, koliko plaćaju mlinari.

Naime, u Semberiji je pšenicom zasijano oko 17.500 hektara. Žetva pšenice ove godine je počela ranije, jer su majske temperature uticale na brže zrenje. Kombajni su u njive ušli prije desetak dana i prvi rezultati su bili dobri, ali su neuobičajeno obilne padavine prošle sedmice, od 20 litara po metru kvadratnom, žetvu zaustavile.

Pročitajte još...   Milkos obustavlja investicije vrijedne 50 miliona KM

To je zabrinulo ratare jer kiša smanjuje rod i kvalitet zrna.

Drago Tomić iz semberskog sela Amajlije ima 30 hektara pod pšenicom.

Zadovoljan sam prinosom od 5,5 tona po hektaru, ali ne i zaradom. Kad sve saberem, neću moći pokriti ni uloženo. Neću pšenicu prodati po sadašnjoj cijeni. Lagerovao sam je i sačekaću. Ima dosta onih koji nemaju gdje sa ovogodišnjim rodom i daće je po bilo kojoj cijeni, a to koriste mlinari, kaže Tomić.

Ukoliko nadležni ne zaštite domaću proizvodnju, semberski ratari izaći će na ulice i blokirati puteve, a pšenicu će prosuti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić kaže da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH treba da donese odluku o privremenoj zabrani uvoza pšenice iz Srbije u vrijeme žetve.

To rade i mnoge druge zemlje, pa što ne bi i BiH. Tako će mlinare natjerati da prvo otkupe domaću pšenicu i podignu cijenu, a ne da nas ucjenjuju. Mi godišnje uvezemo oko 200.000 tona pšenice za naše potrebe. Samo tražimo da nas mlinari ne ucjenjuju, rekao je Radić.

Predsjednik Skupštine ovog udruženja Branimir Andrić naglašava da odgovornost za ovako težak položaj ratara snosi i resorno ministarstvo.

Godinama tražimo donošenje pravilnika o tehnološkim odnosno otkupnim standardima pšenice. Dovedeni smo u situaciju da mlinari sami određuju kvalitet naše pšenice. Da li 16.000 seljaka u Semberiji treba da dozvoli da nas ucenjuje nekoliko mlinara?

Očekuju otkupnu cijenu kao lani

Pročitajte još...   Proizvodnja duvana opada i pored rekordnog otkupa

Proizvođači očekuju da otkupna cijena pšenice bude na nivou prošlogodišnje, dakle 30 feniga po kilogramu. Uz podsticaje resornog ministarstva od 200 KM po hektaru i pet pfeniga premije po kilogramu žita, proizvodnja pšenice koja ove godine u Srpskoj zauzima 47.000 hektara, bila bi rentabilna.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši