Subota , 11 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Odluka o stečaju “Žitoprometa” iduće sedmice

Odluka o stečaju “Žitoprometa” iduće sedmice

Odluka o pokretanju stečaja u preduzeću “Žitopromet” iz Bijeljine biće donijeta iduće sedmice, zaključeno je nakon današnjeg ročišta u Okružnom privrednom sudu u tom gradu.

Radnici Žitoprometa

Na ročištu su ispitivani uslovi za pokretanje stečajnog postupka u “Žitoprometu”, a sudija Dragan Mitrović donio je rješenje po kojem će u roku od osam dana odlučiti o pokretanju ili nepokretanju stečaja u tom preduzeću.

Advokat Miloš Stevanović koji zastupa radnike “Žitoprometa” rekao je da “Žitopromet” trenutno nije platežno sposobno i likvidno preduzeće, odnosno da su računi preduzeća blokirani od novembra prošle godine.

Menadžment ‘Žitoprometa’ je pokušavao bez ikakvih dokaza i činjenica da ubijedi sud kako oni žele da “Žitopromet” radi, ali sudu nisu ponudili konkretan dokaz o mogućnosti povratka preduzeća na pravi put. Sudija je pažljivo saslušao sve iznesene argumente obje strane i odluka će biti donesena u roku od osam dana.

Rekao je Stevanović i dodao da smatra da je ubijedio sud da je “Žitopromet” zreo za stečaj.

Istakao je i da se u međuvremenu javio ozbiljan kupac, koji je dokumentovao da ima novac i da želi da otkupi sva potraživanja “Žitoprometa”.

Ako se otvori stečaj, taj kupac će u potpunosti izmiriti potraživanja svih povjerilaca i mi pozivamo povjerioce ‘Žitoprometa’ da se jave u Advokatsku kancelariju ‘Stevanović’ kako bi bili evidentirani.

Dodao je da ne može govoriti o imenu kupca, ali da su to respektabilni strateški investitori, prisutni na tržištu više od 20 godina.

Obnova proizvodnje

Potencijalni strateški investitor ima namjeru da obnovi proizvodnju u ‘Žitoprometu’. Preduzeće bi se vratilo na pravi put, koristilo bi i dalje brend ‘Žitopromet’ i svi radnici, koji su do sada radili u ovom preduzeću, dobiće ponudu za zaposlenje.

Dodao je da potraživanja povjerilaca iznose oko 5,5 miliona KM, a da je knjigovodstvena vrijednost imovine tog preduzeća 12 miliona KM.

Ipak, razlog za otvaranje stečaja treba da bude platežna nesposobnost preduzeća koje od septembra 2018. godine ne radi.

Procjena imovine

Zanimljivo je da je ranija knjigovodstvena vrijednost “Žitoprometa” bila 17 miliona KM, tako da će stečajni upravnik, ako stečaj bude otvoren, morati da izvrši novu procjenu imovine.

Dušan Tomić izjavio je da se 113 radnika nalazi u teškoj situaciji, te da su posljednje primanje od preduzeća imali u oktobru prošle godine.

Ovo preduzeće je strateški bitno za Semberiju i Bijeljinu. Svakodnevno me pozivaju ratari i predstavnici poljoprivrednih udruženja i interesuju se za sudbinu ‘Žitoprometa’. Potraživanja radnika su veća od 1,3 miliona KM. Mnogi od 113 radnika bi se ponovo vratili u preduzeće, ako se pokrene proizvodnja.

Istakao je da je u proteklim mjesecima dobijao prijetnje i uvrede od strane predstavnika kompanije “Slobomir”, da mu je zabranjen ulaz u krug preduzeća, ali da on i radnici ne namjeravaju da odustanu od borbe za svoja prava.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Semberski jagodari zadovoljni, prerađivači baš i ne

Kiša je ovih dana usporila te ometala berbu jagoda, koja se na semberskim njivama privodi …