Četvrtak , 2 Aprila 2020
Početak / Agro oglasi / “Dani meda” do nedjelje na Malom trgu u Prijedoru

“Dani meda” do nedjelje na Malom trgu u Prijedoru

U Prijedoru je u toku 14. Privredno-turistička manifestacija “Dani meda” na kojoj izlažu pčelari iz ovog grada, Kostajnice, Novog Grada i Bihaća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je sugrađane da do kraja sedmice posjete izložbene štandove pčelinjih proizvoda na Malom trgu.

Pčelari kažu da godina nije bila dobra, ali je med izuzetno dobar. Imaju i zaliha iz prethodne godine i kažu da su u cjelini zadovoljni, te da su bolje prošli nego pčelari u nekim drugim krajevima Republike Srpske.

Rekao je Đaković danas novinarima u Prijedoru nakon obilaska izlagača.

Izlagači iz susjednih gradova

Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić rekla je da su, osim iz Prijedora, prisutni i pčelari iz Novog Grada, Kostajnice i Bihaća i da učestvuje manje izlagača nego prethodnih godina jer je godina bila teška za poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Podsticaje za pčelare imamo svih tih 14 godina i oko 10.000 KM godišnje plasiramo udruženjima pčelara za organizaciju manifestacije, za njihovo stručno usavršavanje, te za njihove nastupe na ovakvim manifestacijama u okruženju.

Predsjednik Udruženja “Prva pčela” Prijedor Đuro Kunić rekao je da ovo udruženje broji oko 80 aktivnih članova i podsticaje koriste za 3.400 košnica, dodajući da podsticaji sa republičkog nivoa iznose pet KM, a sa lokalnog dvije KM po pčelinjem društvu.

Prinos je ove godine više nego skroman – od dva, tri do pet kilograma po društvu, što za nas nije dovoljno ni da pokrijemo rashode.

Izlagače su danas, kao i svake godine, posjetili mališani Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor.

Sajam meda biće otvoren do nedjelje, 29. septembra.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Prinos meda deset puta manji od prosječnog

Posljedice nepovoljnih vremenskih prilika ove godine nisu zaobišle ni pčelare koji bilježe loše prinose meda. …