Semberija spremna za proljećnu sjetvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberija spremna za proljećnu sjetvu

Proljećnom sjetvom u Semberiji biće zasijano ukupno 28.178 hektara oraničnih površina, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 2.251 hektar ili 7,4 odsto, usljed povećanih površina pod jesenjim kulturama, rekla je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina Jelica Radičić, prenose nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Rano je još započinjati proljećnu sjetvu jer je zemljište puno vlage, ali sve je spremno za početak i čim vremenske prilike dozvole poljoprivredni proizvođači ulaze u sjetvu, rekla je Radičićeva.

U sjetvu se kreće ranim povrćem, krompirom i lukom, nakon čega slijedi sjetva krmnog bilja, a potom i kukuruza koji se uobičajeno sije na najvećim površinama.

Ove godine planirano je da pod kukuruzom bude 21.953 hektara, pod sojom 479 hektara, a suncokretom 170 hektara. Duvan će biti na površini od 430 hektara, povrće na 3.496 hektara i krmno bilje-nova sjetva na 1.200 hektara, navela je Jelica Radičić.

Pripreme za proljećnu sjetvu su u toku i ako vremenske prilike dozvole, trebalo bi da počne za desetak dana, a najveće površine će biti zasijane pšenicom.

Poljoprivrednici uveliko pripremaju mašine, kupuju đubriva, kupuju sjemenski kukuruz i pripremaju se za ranu proljećnu sjetvu. Za razliku od prošle godine, zasadiće manje kukuruza, ali  više pšenice, jer ona daje sigurnost u proizvodnji, rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine.

Ove godine poljoprivrednici u RS osjećaju veći optimizam jer su dobili finansijski podsticaj.

U februaru je izvršeno šest uplata za poljoprivrednike da im se olakša početak proljećne sjetve, a podsjećam mi nemamo nikakvih dugovanja prema poljoprivrednicima, izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Udruženja povrtara RS  kažu da su i oni spremni da zasuču rukave i izađu na njive.

Biće više zasijano, a očekujemo lijepo vrijeme. Podsticaj je sa 350.000 maraka porastao na 1.850.000 maraka. Svako ko dobije podsticaj u ovo vrijeme uložiće ga u sljedeću godinu, tvrdi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Komentariši