Bijelu uniformu zamjenio sa motikom | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Bijelu uniformu zamjenio sa motikom

Na imanju porodice Simić u zaseoku Ogorelica u Velikoj Obarskoj kod Bijeljene počela je sadnja ranog povrća u plastenicima, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: G. Bobić

Uprkos minusima i snježnim padavinama, Simići su uspješno uzgojili rasad ranog kupusa, a za 15 do 20 dana počet će sa sadnjom krastavca i paprike. Povrće uzgajaju u plastenicima ukupne površine od skoro jednog hektara.

Miladina, njegovu suprugu Gordanu i sinove Gorana i Duška zatekli smo u jednom od plastenika. Sadnja ranog kupusa obavit će se za jedan dan. Simići kažu da ovaj posao kasni petnaestak dana zbog niskih dnevnih temperatura.

Pročitajte još...   Banja Luka: Poziv poljoprivrednim proizvođačima, prijavite se za podsticaje

Goran Simić, po zanimanju medicinski tehničar, i njegov brat Duško, koji je završio Fakultet poslovne ekonomije, nakon djetinjstva i školovanja provedenog u gradu, odlučili su da se ozbiljnije posvete poljoprivrednoj proizvodnji. Obojica su oženjena, Goran ima dva sina, a Duško dvije kćerke. Goran kaže da već pet godina radi u zdravstvu.

Vidim da materijalna situacija u zdravstvu postaje teška i odlučio sam da se više posvetim proizvodnji povrća na očevom imanju. I moja supruga je ljekar. Djecu treba upisati u vrtić, supruga Bojana mora na specijalizaciju, život u gradu postaje sve skuplji. U prošloj godini dobro smo prošli s lubenicom. Da nema prihoda na selu, teško bi se moglo opstati u gradu, ističe Goran.

Kaže da su on i brat odlučili da se u narednim godinama ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem povrća.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Komentariši