Semberci zadovoljni podsticajima za sjetvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberci zadovoljni podsticajima za sjetvu

Semberski poljoprivrednici poručili su da nemaju veće primjedbe na nacrt Pravilnika o raspodeli podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: S.R. Mrkonjić

Oni poručuju da su zadovoljni što je budžet sa 60 povećan na 71 miliona KM, ali smatraju da je trebalo izdvojiti više novca za ratarstvo. Kažu da traže i donošenje pravilnika o tehnološkim, odnosno otkupnim standardima pšenice.

Nadležnima institucijama zamjeraju što nisu bili pozvani na sastanak na kojem se raspravljalo o načinima raspodjele novca agraru. Tako su ostali bez prilike da ukažu na svoje sugestije, koje bi poboljšale položaj poljoprivrednika.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić kaže da je svaki vid podrške agrarnom sektoru dobro došao. Kaže da iako su poljoprivrednici zadovoljni načinom raspodjele planiranog novca određene stavke mogle su biti uvećane.

Podsticaj do 200 KM po hektaru pšenice mogao bi biti uvećan na 250 KM. Sa druge strane, zadovoljni smo uvedenim podsticajem za proizvodnju soje, jer ćemo tako rješiti problem plodoreda i izbjeći opasnost od pojave crvenila kukuruza, naglašava Radić.

Predsjednik Skupštine udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Branimir Andrić kaže da od resornog ministrastva semberski poljoprivrednici očekuju i donošenje pravilnika o tehnološkim, odnosno otkupnim standardima pšenice.

Na osnovu sadržaja proteina i glutena određeno je pet tehnoloških grupa pšenice. Treća klasa je pšenica standardnog kvaliteta, druga klasa je pet odsto, a prva 10 odsto skuplja. Ipak, treba imati u vidu da se cijene formiraju na osnovu tržišta. Ono što ratari traže je da se u pravilniku definišu otkupni standardi, odnosno vlaga, hektolitar i nečistoća. Mora se ustanoviti i ko će vršiti decidan nadzor otkupa i kvaliteta pšenice kako bi se izbjegle bilo kakve malverzacije, naglasio je Andrić.

Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije pridružila su se još dva udruženja poljoprivrednika. Zajedno će zastupati interese poljoprivrednika i nastojati da svojim aktivnostima poboljšaju položaj proizvođača u agrarnom sektoru.

Pročitajte još...   Nacrt Pravilnika za kapitalne investicije u poljoprivredi RS za 2021.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS – Bijeljina Ljubo Maletić dijeli nezadovoljstvo ostalih predstavnika poljoprivrednih udruženja iz Semberije, koji nisu konsultovani prilikom izrade nacrta pravilnika o podsticajima.

Dobili smo obrazloženje da su na sastanke pozivana samo udruženja od republičkog značaja, ali ne i regionalna poput našeg. Trebalo je saslušati i naše zahteve i sugestije, s obzirom da je semberska regija izrazito poljoprivredni kraj, kaže Maletić.

Poljoprivrednici su istakli i da je sudski spor sa bivšim predsjednikom Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savom Bakajlićem dobio epilog. Okružni sud u Bijeljini odbio je njegove žalbe kao neosnovane i tako dao legitimitet sadašnjem rukovodstvu ovog udruženja. Podsjećamo, Bakajlić se žalio jer je tvrdio da je aktuelno rukovodstvo udruženja na nelegalan način postavljeno na čelo udruženja.

Pročitajte još...   Subvencije Vlade RS motivisale poljoprivrednike da osiguraju usjeve

Zabrinuti za sudbinu šećerane

Poljoprivrednici su izrazili i zabrinutost za sudbinu bijeljinske šećerane.

Vrijeme je da se zna da li će i kako ovaj gigant početi sa radom kako bi poljoprivrednici mogli da posiju šećernu repu. Stiče se utisak da nikome nije u interesu da ova fabrika počne sa radom. Ne smijemo uništavati poljoprivredne potencijale pogotovo one koji su od strateškog značaja ne samo za regiju nego i cijelu RS, kaže Maletić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši