U Srpskoj isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu, dok su u Federaciji posticaji i dalje blokirani | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Srpskoj isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu, dok su u Federaciji posticaji i dalje blokirani

I dok su iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske isplatili sve podsticaje za prošlu godinu, u Federaciji BiH duguju proizvođačima 11,5 miliona maraka.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: hariscalkic.com

Podsticaji u svim segmentima kasne i na federalnom i kantonalnom nivou, poručuju poljoprivrednici, tako da se muče sa investicijama i početkom proljetne sjetve.

Mi koliko je god moguće nastojimo ostvariti pozitivan kontakt sa federalnim i kantonalnim vlastima da se to ubrza i da se to dovede u stanje kako bi omogućilo nesmetanu proljetnu proizvodnju, kaže Ivica Јožef, direktor farme “Spreča” u Kalesiji.

Nedžad Bićo predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Federaciji, kaže da federalna Vlada već neko vrijeme ne zasjeda, i da zbog toga ne može biti ni isplate podsticaja, koji su prijeko potrebni. Dodaje da se zbog toga može stvoriti veliki dug prema mljekarima.

Trenutno je u Federaciji blokirana isplata 11,5 miliona maraka, koje je Vlada predvidjela isplatu za treći kvartal za proizvodnju mlijeka za 2017 godinu, a da treba da se odobri sjednica da bi se donijela odluka da ostale budu operativne i da se to isplati, rekao je Bićo.

Dok je u Federaciji situacija loša, poljoprivrednici u Srpskoj nemaju problem sa isplatom podsticaja.

Svi dugovi su već izmireni, to prošle godine nije bilo, izuzev dva mjeseca mlijeka, koji se uvjek prenosi u sledeću godinu. Mi to znamo i nepravimo problem. Očekujemo da ova godina bude bolja nego što je prošla, ocjenjuje Vladimir Usorac predsjednik Udruženja mljekara u Republike Srpskoj.

Stevo Mirjanić, mnistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kaže da su povećali učešće podrške u svim proizvodnjama.

Јedino smo ostali na istom kada je riječ o proizvodnji mlijeka, kako je bilo prošle godine i kako je bilo prošlih godina, proizvođači mlijeka su ipak zadovoljni, istakao je Mirjanić.

Iz resornog ministarstva ističu da je u februaru bilo šest uplata na račune poljoprivrednika, a cilj je da se poljoprivrednicima olakša početak proljetne sjetve. Dodaju da će u narednom periodu krenuti isplata podsticaja za 2018. godinu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Komentariši