Semberski poljoprivrednici očekuju dobre prinose | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberski poljoprivrednici očekuju dobre prinose

Radovi na semberskim njivama u punom su jeku. Kao najveća „fabrika pod vedrim nebom“ i ovu sezonu dočekuje pod zasadima. Voće, povrće i žitarice pomno se prate kako bi na tržište izašli što boljeg kvaliteta. Poljoprivredni proizvođači za sada su zadovoljni.

„Počev od krastavca koji je krenuo sa berbom prije nekih 10 dana, tikvice su se počele brati prije nekih 7 -10 dana, ima paprika na plastenicima, na njivi, patlidžan na njivi, lubenica nešto u plastenicima, veća površina na njivi, dinja, kukuruz šećerac, pečenjak kako mi zovemo, kupus od ranog pa sve do zimca koji prodajemo u februaru iduće godine“, kaže nam Milorad Zarić, poljoprivredni proizvođač.

Vremenske prilike i visoke temperature koje su ove godine krenule mnogo ranije pospiješile su razvoj biljaka. Kažu, valjalo bi malo kiše, ali za sada nema bojazni za zasade. Neke sorte su i poranile. Na imanju Vakčića iz Male Obarske ima 8 000 sadnica jagode. Po prvi put su ovako rano krenuli sa branjem. Proizvodnja je zahtjevna i mora se paziti na svaki detalj, kažu.

Pročitajte još...   Proizvodnja duvana u Semberiji na ivici opstanka

„Jedan lanac, i jedna karika kad se preskoči to su ogromni problemi, tako da idemo od početka do kraja. Za sada smo odradili sve, ima tu i prijatelja agronoma koji to prate, ajd da ne kažem da je savršeno stanje, ali vidjećemo kako će dalje“, rekao je Đorđe Vakčić, poljoprivredni proizvođač.

Dosta povrća i voća od semberskih proizvođača otkupljuju i prerađivači. U PI „Sava Semberija“ trenutno je u toku prerada šipurka, koji se nabavlja iz opštine Bratunac, a kompletna proizvodnja završava na zahtjevnom tržištu Švajcarske.

Pročitajte još...   Šarović: Hitno usvojiti strategiju ruralnog razvoja

„Mi otkupljujemo kompletnu proizvodnju od domaćih poljoprivrednih proizvođača, pravimo gotov finalan proizvod, izlazimo na najzahtjevnija tržišta Dubai, Katar, Njemačka, Švedska, plaćamo domaće poljoprivredne proizvođače, stvaramo novu vrijednost i krajnja potrošnja tih sredstava je na području Republike Srpske“, rekao je Stevo Filipović, direktor fabrike “Sava Semberija”.

Bez mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede protekli period koji je bio veoma izazovan teško bi se premostio. To se ne odnosi samo na prehrambenu industriju, nego i poljoprivredne, kažu u Savi.

 

(atvbl.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj