Semberski poljoprivrednici traže veće podsticaje i redovne isplate novca | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberski poljoprivrednici traže veće podsticaje i redovne isplate novca

Uzgajivači svinja u Republici Srpskoj traže povećanje podsticaja za ovu proizvodnju. Od Savjeta ministara BiH zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje različitim mjerama, među kojima je i sezonsko zaustavljanje uvoza svinjskog mesa, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

I proizvođači mlijeka i uzgajivači goveda traže da se u planu podsticaja za ovu godinu izdvoje dodatna sredstva da bi se cijena regresiranog goriva snizila za dodatnih 10 pfeniga.

Ostali podsticaji treba da ostanu na prošlogodišnjem nivou, ali da se redovnije isplaćuju, istakli su poljoprivredni proizvođači Semberije nakon sastanka sa predstavnicima resornog ministarstva.

Farmeri smatraju da je prošlogodišnja premija od 30 KM za jednu utovljenu svinju preniska i traže povećanje na 60 KM, a za krmače prasilice sa 70 na 150 KM. Priznaju da je tokom poslednjih godina Ministarstvo poljoprivrede u Srpskoj značajno povećalo premije, ali upozoravaju da bi se nelojalna konkurencija unutar BiH mogla spriječiti jedino izjednačavanjem premija u oba entiteta i distriktu Brčko.

Sada su premije u Srpskoj dvostruko niže.

Slobodan Petrić iz Magnojevića ima farmu sa 5.000 svinja. Ukoliko se ne preduzmu mjere i zaštiti domaća proizvodnja, biće prisiljen da smanji broj životinja u svojim oborima.

Podsticaji su u Distriktu 70 KM po tovnom grlu, u Federaciji 60, dok je za krmače u RS 30. To znači da nas više ne ugrožava EU, već smo ugroženi i na domaćem tržištu. Zato premije Ministarstvo mora da izjednači, kaže Petrić.

Uzgajivači svinja kažu da bez veće premije ne mogu biti konkurentni na tržištu, niti njihova proizvodnja može biti isplativa, pa brinu da bi se mogla i ugasiti. Podsjećaju da se radi o tradicionalnoj proizvodnji, koju po svaku cijenu treba očuvati.

Pokazatelji su poražavajući. Savjet ministara BiH nijednom mjerom za 15 godina nije zaštitio našu proizvodnju. Sa ovim podsticajima i cijenom, radimo besplatno. To ničemu ne vodi, kaže Petrić.

Pored povećanja premija za ovu godinu Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača insistira na povećanju ukupnog agrarnog budžeta na 100 miliona maraka, odnosno zakonskih šest odsto ukupnog republičkog budžeta.

Pročitajte još...   Košarac traži bržu reakciju institucija

Budući da poljoprivredni sektor RS puni budžet do 9 do 11 odsto smatraju da treba da učestvuju u donošenju i kreiranju agrarnog budžeta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić kaže da kada se završe konsultacije o pravilniku o podsticajima za ovu godinu da će tada resorno ministarstvo oglasiti o zahtjevima za povećanje premija. Navodi da kada je riječ o uzgoju svinja da su se podsticaji u poslednje tri godine povećali.

Prije tri godine podsticaj po tovnoj svinji bio je 15 KM, a sada je dvostruko veći. Mora se imati u vidu i da ovi proizvođači ostvaruju pravo  na druge podsticaje kao što su regresirao gorivo ili podsticaji za pšenicu. Sa druge strane, imamo problem uvoza. Prošle godine je u BiH uvezeno 13.500 svinjskog mesa i prerađevina, od čega je 8.200 tona završilo u RS, zato je pitanje koliko su oni nama pomogli da zaštitimo domaću proizvodnju, kaže Maletić.

On dodaje da je resorno ministarstvo tražilo od Savjeta ministara BiH mjere zaštite za domaće tržište, među kojima je i sezonsko vremenski određeno zaustavljanje uvoza.

Pročitajte još...   Ministar Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Ublažiti poskupljenje goriva

Proizvođači očekuju da resorno ministartsvo pronađe način da ublaži posljedice poskupljenja goriva.

Mljekari navode da su zadovoljni podsticajima od 30 pfeniga po litru, ali ne i otkupnom cijenom koju im plaćaju mljekare od najviše 57 pfeniga. Očekuju da resorno ministarstvo podsticaje isplaćuje mjesečno bez kašnjenja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka