U Modriči postoje idealni uslovi za uzgoj maline i jagode | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Modriči postoje idealni uslovi za uzgoj maline i jagode

Na području opštine Modriča postoje idealni uslovi za uzgoj maline i jagode, a radi sigurnog plasmana potrebno je udruživanje uzgajivača, rečeno je na predavanju organizovanom za 15 kooperanata Preduzetničko-edukacionog centar “Jabučik”, koji su se krajem prošle godine preko ovog centra uključili u proizvodnju jagodičastog voća, prenosi capital.ba 

[tie_full_img][/tie_full_img]

Na predavanju, održanom u saradnji sa dobojskom Područnom jedinicom Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, stručni saradnik te agencije Aleksandar Popović podsjetio je da raste potražnja za jagodičastim voćem na tržištu Republike Srpske i BiH, kao i mogućnost izvoza u zemlje EU.

Površine pod malinom i jagodom na području regije Doboj su male, zbog čega je potrebno udruživanje uzgajivača radi zajedničkog nastupa na tržištu kao i njihova edukacija u proizvodnji, plasmanu i preradi ovog jagodičastog voća, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, na tom području jagodom je zasađeno oko 20 haktara, dok je ukupna površina pod malinom 50 hektara, od čega je najviše zasađeno u Tesliću – 30 hektara.

Pročitajte još...   Duži rokovi za uplatu PDV-a kiseonik za privredu

Tehnolog u “Jabučiku” Tatjana Stevanović rekla je da je krajem prošle godine UNDP za 16 poljoprivrednih proizvođača sa područja Modriče, posredstvom ovog centra, obezbijedio besplatne sadnice maline za ukupnu površinu od jednog hektara i jagode za pola hektara.

Većina uzgajivača nema iskustva u proizvodnji, zaštiti i plasmanu, rekla je Stevanovićeva nakon predavanja u prostorijama centra.

Ona je napomenula da će Preduzetničko-edukacioni centar “Jabučik” u svojim pogonima preraditi oko četiri tone voća, a da će pomoći u pronalaženju otkupljivača i prerađivača za sve proizvedene količine ovih, kao i kooperanata sa prostora opštine Vukosavlje.

Pročitajte još...   Plastenici isplatljiviji od proizvodnje na otvorenom

Prema njenim riječima, centar je sa radom počeo prošle godine i ima ukupno 50 kooperanata.

Slobodan Vuković iz Skugrića kod Modriče dobio je sadnice maline za površinu od 0,2 hektara.

Voćarima su ovakva predavanja od velike pomoći, prije svega što mogu saznati koliko prihrane treba unijeti i koje preparate bi trebalo da koriste za zaštitu, rekao je Vuković.

On se nada da će uzgojem maline obezbijediti egzistenciju četvoročlanoj porodici u kojoj niko nije zaposlen.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)