Sestre, profesorice i pčelarke! | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Sestre, profesorice i pčelarke!

Biljana i Zvjezdana Gagić, profesorice iz Bosanske Gradiške, prije desetak godina ozbiljnije su se u dvije decenije dugom porodičnom biznisu počele baviti pčelarstvom. Uz med i proizvode od meda u kombinaciji s ljekovitim travama tržištu ponudile i prirodnu kozmetiku, sapune, meleme s propolisom protiv određenih bolesti… avaz.

Najviše radimo sa žalfijom, kunicom, kamilicom, nevenom… onim što je baš karakteristično za naš prostor. Tu su i ručno rađeni sapuni, rađeni hladnim postupkom uz obavezan dodatak meda, koji doprinosi hidriranju kože, pojašnjava Biljana.

Profesorska porodica

Dodaje da u porodici Gagić imaju čak tri profesora.

Otac je penziju zaradio kao profesor. Jedino je majka ekonomista. Ja radim u Ekonomskoj školi u Banjoj Luci, a Zvjezdana u Osnovnoj školi u Topoli. Vikendom, kada imamo slobodnog vremena, ili na raspustu, to vrijeme koristimo da budemo u pčelinjaku ili u našoj mini proizvodnji, kaže Biljana, koja je više angažovana na pravljenju prirodne kozmetike i proizvoda od meda.

Za razliku od Zvjezdane, koja je s ocem uglavnom u pčelinjaku.

Pročitajte još...   Usvojen "Strateški plan ruralnog razvoja BiH", odblokirano 30 miliona eura

Obje kažu da su zadovoljne porodičnim biznisom, kao i da svoje proizvode često izlažu po sajmovima, poput Sajma mladih poduzetnika u Prijedoru.

Prirodni ambijent

Sve više ljudi okreće se prirodnim preparatima, mada je med, nažalost, još skup proizvod. Trenutno u pčelinjaku na obroncima Kozare, u potpuno prirodnom ambijentu, imaju 85 društava, od kojih u prosjeku dobijemo tonu i po meda, kaže Zvjezdana.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.