Kompanija “Sezona” okuplja žene poljoprivrednice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kompanija “Sezona” okuplja žene poljoprivrednice

U preduzeću Sezona d.o.o. u Foči ovih dana priprema se nabavka i instalacija univerzalne sušare, te vakumske pakerice.

Ovu firmu su 2005. osnovali Gordana i Zoran Čančar. Danas je prepoznatljiva po programima uključivanja žena, poljoprivrednica i rada na unapređenju lokalne zajednice.

PRERADA ŠUMSKIH PLODOVA

Posao smo pokrenuli sa namjerom da plasiramo na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi. Za kojom je u posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja na domaćem i stranom tržištu. Glavna orijentacija nam se bazira na preradi šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja, gljiva kao i voća i povrća. Djelujemo na području gornjeg Podrinja, fokusirajući se na Foču, Goražde, Čajniče, Rogaticu, Kalinovik i šire.

Trenutno rade na razvoju svog brenda „Sezona“, što će im omogućiti nastavak ulaganja i otvaranje tržišta. Podrška USAID/Sweden FARMA II projekta osigurala je rast u proizvodnji za 50 posto. To je omogućilo uključivanje novih kooperanata i sezonskih radnika.

USAID/Sweden FARMA II projekat nam je pomogao kad je bilo najpotrebnije. Nakon elementarnih nepogoda i klizišta, kada smo izgubili tek sagrađen prerađivački objekat. Pomoć se odnosila na instalaciju hladnjače kapaciteta 120 tona. Od tada su naša proizvodnja i promet u stalnom usponu. Svakog mjeseca raste i broj uključenih poljoprivrednika kooperanata.

Kada je riječ o malini, saradnja je ostvarena sa 65 proizvođača od kojih je na površini od 80 duluma otkupljeno ukupno 52.000 kilograma. Sve ugovorene količine maline „Sezona“ je uspjela otkupiti, uskladištiti, zatim prodati. Te, poštujući ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima, sve blagovremeno i na vrijeme isplatiti.

I pored veoma izazovne sezone kada je riječ o kvalitetu i prodajnim  cijenama maline, mi smo otkupili oko 60 posto više ove poljoprivredne kulture u odnosu na raniji period. Dok se broj koperanata se gotovo udvostručio.

POKRENUTE EDUKACIJE

U „Sezoni“ su pokrenute aktivnosti edukacije i uključivanja novih proizvođača. Direktorica Čančar upućuje da je izuzetno važno da sve kompanije rade na osiguranju adekvatnih mehanizama saradnje i podrške mladim, ženama te izoliranim ruralnim zajednicama.

U nekoliko navrata smo vršili edukaciju proizvođača s akcentom na unapređenje proizvodnje, poboljšanje poslovnih procesa i poslovnog razvoja uz dodjelu edukativnog materijala kooperantima. Žene preduzetnice su nedovoljno uključene u proces proizvodnje. Kontinuirano pokušavamo da ih ohrabrimo da preuzmu rukovodeća mjesta i upravljaju procesima. U svojoj firmi smo angažovali više od 40 žena na različitim aktivnostima u preradi i pripremi proizvoda. Također, na sakupljanju je uključeno 260 ljudi od čega su polovina žene. Korak po korak, naša lokalna zajednica prepoznaje kakav to potencijal može da ima za budući razvoja.

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije