Simović i Riđo i ovog ljeta špartaju kukuruz na stari način | Agroportal.ba
Agro vijesti

Simović i Riđo i ovog ljeta špartaju kukuruz na stari način

U današnje vrijeme, uz svu dostupnu modernu mehanizaciju, obavljanje poslova na njivi na stari, tradicionalan način, odlazi u zaborav. Ali ne i na imanju Dragana Simovića iz Srednje Dobrinje kraj Požege u Srbiji. On ovih dana šparta kukuruz upravo onako kako se nekada radilo – pomoću konjske vuče.

“Zahtijeva fizičku spremnost, više nego bilo koja teretana. Naravno, potrebna je i dobra kopačica, odnosno špartač, ali i umijeće da se drži kako treba”, priča ovaj domaćin za “Agroklub”.

Video koji prikazuje prelijepe prizore Zlatiborskog kraja, vrijednog Dragana i njegovog konja Riđu, na Facebook stranici za kratko vrijeme pogledalo je nekoliko desetina hiljada ljudi.

Komentari se samo nižu: “Prelijepa priroda, bravo domaćine”, “Ne troši gorivo, ne lomi kukuruz”, “Tako se nekada svuda radilo”, do onih koji kažu “Nije ovo milina, ovo je muka”.

Pročitajte još...   "Agrores" Trebinje: Spoj struke, nauke i ukusa Hercegovine

“Meni nije muka, ja ovo volim. Traktora imam više komada, pratim korak sa vremenom, ali ovo je radi rekreacije, ljubavi i tradicije, da se ne zaboravi. I da nam drugi zavide”, kaže kroz smijeh sagovornik.

Kako pojašnjava, metalna kopačica-špartač je oruđe koje je na naše prostore stiglo nakon Drugog svjetskog rata.

“Treba mi dva puta više vremena nego kada radim traktorom.”

Pod kukuruzom ima oko sedam hektara, a godišnje na ovaj, tradicionalan način, šparta do jednog hektara.

“Što kod sebe, što kod drugova. Uglavnom na nepristupačnim terenima gdje traktor teže prolazi”, kaže ovaj domaćin koji uzgaja i krompir na jednom hektaru, ali i pšenicu i ječam na oko dva hektara.

Pročitajte još...   Dodatnih 10 miliona za poljoprivrednike u RS, kako ih rasporediti? Različiti stavovi udruženja poljoprivrednika RS

Na ispaši je trenutno dvadesetak goveda i šest konja – vjernih pomoćnika na njivi bez kojih špartanje ne bi ni bilo moguće. Riđo, koji mu pomaže ovih dana, mješavina je hrvatskog hladnokrvnjaka i bosanskog planinskog konja.

“Stoka je od snijega do snijega na paši, zimi je jedino malo nezgodno kada su snjegovi i hladnoće, onda ih premještamo u štalu. Držimo i desetak svinja.”

Draganova porodica proizvodi punomasni dimljeni sir trapist koji predstavljaju i na različitim sajmovima.

“Spremamo se polako i za proizvodnju klasičnog sira i kajmaka”, kaže on na kraju razgovora, prenosi “AgroKlub”.

 

(Nezavisne novine)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Podsticaji za uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj

Agro vijesti

Još jedan biser iz "Šuma RS": Uložili 900.000 KM u fabriku za preradu gljiva, koja nikad nije proradila