Za pravilan razvoj, rast, zdravlje i ekonomičnost hrana za životinje treba da sadrži sve neophodne komponente: proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine. Nedostatak bilo koje komponente manifestuje se zaostatkom u razvoju, slabim prirastom i slabim imunitetom.
Većina hraniva koja se koriste u ishrani životinja sadrže sve neophodne materije ali u različitim omjerima pa ih je neophodno miješati kako bi dobili zadovoljavajući i izbalansiran obrok.
Veliki broj naših farmera sami prave smjese, posebno u svinjogojstvu, uglavnom od žitarica i drugih proizvoda koji se proizvode na vlastitom imanju. Često ove smjese imaju određene nedostatke, najčešče manjak proteina te minerala, često i vitamina, posebno vitamina A i D. Žitarice koje se koriste u ishrani bogate su ugljenim hidratima i životinjama služe kao izvor energije, dok proteinski dio obroka koji stoka koristi za razvoj i rast proizvođači kupuju na tržištu. Da bi pripremili dobru koncentrovanu smjesu neophodno je poznavanje hranive vrijednosti svih komponenti koje ulaze u njen sastav.
Osnova – žitarice
Osnovu smjese za svinje čine žitarice. Najzastupljeniji je kukuruz, a koriste se i ostala žita (ječam, pšenica, tritikale, u manjem obimu zob i dr.). To su energetska hraniva, dok je sadržaj proteina u granicama 8-14% .
Soja, grašak, grahorica, bob, peletirana lucerka, suncokret i njihove sačme su proteinska hraniva sadrže 18-44% proteina.
Stočna repa, repin rezanac i krompir sadrže lako probavljive ugljene hidrate, bogati su vitaminom D i kalcijumom, a siromašna u proteinu koga sadrže do 6%. Prije upotrbe poželjno ih je termički obraditi.
Stočno brašno, mekinje i drugi nusproizvodi mlinske indusrije sadrže do 14% proteina i vrlo važne amino kiseline, zato je poželjno ove komponente uključiti u obrok.
Djeteline i trave bogate su proteinima (do 18%), dobrog amino-kiselinskog sastava, mineralima i vitaminima, a sadrže visok procenat kalcijuma (prije cvatnje).
Proteini su neiophodni za razvoj mišićnog tkiva (mesa), porast i ne mogu ih zamijeniti druga hraniva. Od 100 grama svarljivog proteina svinja usvaja 60-70%.
Ugljene hidrate svinja koristi za uzdržne potrebe, intramuskularno i podkožno salo. Žitarice sadrže 40-70% svarljivih ugljenih hidrata, mahunarke 20-50%, uljarice 10-20%, mekinje 15-25%, a zelena masa 5-10% svarljivih uglenih hidrata.
Vitamini
Vitamini su neophodni za pravilan rast i razvoj. Vitamin A reguliše promet mineralnih materuja i sprečava noćno sljepilo. Porast i iskorištavanje hranivih materija reguliše B vitamin, a sprečava i nastanak beri-beri bolesti. C vitamin prevencija je za pojavu skorbuta. Pojava rahitisa je posledica nedostatka vitamina D, a nedostatak vitamina E za posledicu ima neplodnnost. Vitaminima su bogate leguminoze, zelena masa, paša, lucerka, ljuspice žitarica.
Minerali su neophodni za održavanje života, razvoj, formiranje kostiju i krvi, zdravlje. Leguminoze sadrže dosta P i Ca, žitarice su bogate fosforom, ali siromašne kalcijumom, korjenasto krtolaste kulture sadrže dosta K i Na, a malo P i Ca.
Masti i ulja su sporedni u ishrani životinja. Deteline sadrže 0,1-1% , žitarice 3-6% , a uljarice do 45%.
Procenat proteina u smjesi se izračunava: Procenat komponente u smjesi puta procenat proteina u komponenti/100
Primjer smjese
60 % kukuruz sa 8%protrina 4,8
22% sojina sačma sa 44% proteina 9,68
15% ječam sa 9% proteina 1,35
3% premiks
Smjesa sadrži 15,83% proteina
Svinje u tovu hranimo po volji (ad libudum) ili obročno. Obročno hranjenje kako jutarnje tako i večernje obavljati u isto vrijeme; 6-8 odnosno 15-17 časova. Ljeti vrijeme hranjenja pomjeramo ranije – ujutru i kasnije uveče.
Ako hranimo jednom smjesom čitav period smjesa treba da sadrži oko 14% proteina. Ukoliko se tov odvija u dvije faze za uzrast 30-60kg koristi se smjesa sa 16%, a u drugoj fazi (60-120kg) koriste se smjese sa manjim sadržajem proteina, ali ne ispod 12%.
Sadržaj proteina
Sadržaj proteina u smjesi bitan je iz razloga što svinje do težine 110-120kg formira mišićnu masu i muskulaturu pa imamo najveće priraste i manju konverziju hrane za kg prirasta kao i kvalitet polutki.
Orjentaciono svinje do 40 kilograma hraniti sa 2 kilograma koncentrovane smjese, a za svakih 20 kg prirasta količinu povećavati za 0,5kg. Uz smjesu životinje moraju imati čistu i pitku vodu po volji. Poželjno je pred kraj tova u smjesi povećavati učešće ječma radi poboljšanja kvaliteta slanine i mesa.