Zabranjen uvoz u RS 13 pošiljki hrane | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabranjen uvoz u RS 13 pošiljki hrane

U prvom polugodištu ove godine u Srpsku je zabranjen uvoz 13 pošiljki hrane, sedam pošiljke igračaka, te šest pošiljki materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

Zabranjen je i uvoz jedne pošiljke sredstava za održavanje čistoće i šest pošiljki koje podliježu obaveznom fitosanitarnom pregledu, a to je sjeme poljoprivrednog bilja, merkantilni krompir i slično, saopštili su iz Inspektorata RS.

Prilikom uvoza, za potrebe laboratorijskog ispitivanja kvaliteta, zdravstvene i mikrobiološke ispravnosti uzeto je 2.898 uzoraka, i to 1.884 uzorka hrane, 110 uzoraka hrane za životinje, 87 uzoraka tečnih naftnih goriva, 376 uzoraka predmeta opšte upotrebe i 441 uzorak poljoprivrednog repromaterijala. Na osnovu rezultata analiza, kod svega jedan odsto ispitivanih uzoraka, odnosno 33 uzorka, utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Laboratorijskim analizama se zahtijeva ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik kod određenog proizvoda, kao što je nedozvoljena količina pesticida u voću i povrću, prisustvo različitih kontaminanata u hrani, koncentracija određenih hemikalija u predmetima opšte upotrebe, karantinski štetnih organizama u sjemenu i sadnom materijalu, brojni parametri kvaliteta.

Pročitajte još...   U domaćinstvu Topića, Brezulja otelila tri teleta

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije