Sirevi iz BH ponovo nagrađeni na Balkanskom festivalu sira | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sirevi iz BH ponovo nagrađeni na Balkanskom festivalu sira

Na ovom festivalu, koji je održan u Beogradu, 16. – 17. februara su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta učestvovali i: Mons Produkt iz Teslića, Promilk iz Prozora i Mandiko iz Banja Luke, a samostalno se predstavila i mljekara Kupres Milch.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je sedmi put da se održava Balkanski festival sira, a učešće bh. sireva je bilo zapaženo od samog početka, kada su stigle i prve nagrade. O tome dovoljno govori i podatak da je izvoz bh. sireva u Srbiju značajno povećan otkad se Festival održava, od 2014. godine.

Pročitajte još...   Analiza izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU

U 2013. godini, izvoz je iznosio tek 40.000 KM, a prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je sada treće po veličini izvozno tržište za sir iz Bosne i Hercegovine, uz izvoz koji je u 2017. godini premašio 1 milion KM.

USAID/Sweden FARMA II planira istraživanje i drugih promotivnih događaja, s ciljem proširivanja pozitivne slike o bh. sirevima, kao što su „Fancy Food Fare“ u Beogradu, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, i Makedoniji, kako bi se utvrdio broj zainteresiranih proizvođača.

Pročitajte još...   Bh. riba početkom godine "pliva" u Rusiju

Namjera je ohrabriti postepenu inovativnosti, korištenjem dokazanih platformi, kao što je Balkanski festival sira.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Kada je u pitanju izvoz sira u 2017. godini, zabilježen je rast od 33% u odnosu na prethodnu godinu i ukupan izvoz od 6.8 miliona KM.

Na prvom mjestu je Hrvatska sa 38%, zatim slijedi Crna Gora sa 28%, Srbija sa 15% i Makedonija sa 10%, te ostale zemlje sa 8%.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Košarac: Poljoprivredni popis u septembru 2023. godine

Agro vijesti

Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju u "Žitoprometu"