Sirevi iz BH ponovo nagrađeni na Balkanskom festivalu sira | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sirevi iz BH ponovo nagrađeni na Balkanskom festivalu sira

Na ovom festivalu, koji je održan u Beogradu, 16. – 17. februara su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta učestvovali i: Mons Produkt iz Teslića, Promilk iz Prozora i Mandiko iz Banja Luke, a samostalno se predstavila i mljekara Kupres Milch.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je sedmi put da se održava Balkanski festival sira, a učešće bh. sireva je bilo zapaženo od samog početka, kada su stigle i prve nagrade. O tome dovoljno govori i podatak da je izvoz bh. sireva u Srbiju značajno povećan otkad se Festival održava, od 2014. godine.

Pročitajte još...   Uveliko traje berba kruške u Potkozarju

U 2013. godini, izvoz je iznosio tek 40.000 KM, a prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je sada treće po veličini izvozno tržište za sir iz Bosne i Hercegovine, uz izvoz koji je u 2017. godini premašio 1 milion KM.

USAID/Sweden FARMA II planira istraživanje i drugih promotivnih događaja, s ciljem proširivanja pozitivne slike o bh. sirevima, kao što su „Fancy Food Fare“ u Beogradu, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, i Makedoniji, kako bi se utvrdio broj zainteresiranih proizvođača.

Pročitajte još...   Dug put svinjetini iz BiH do EU zbog vakcinacije

Namjera je ohrabriti postepenu inovativnosti, korištenjem dokazanih platformi, kao što je Balkanski festival sira.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Kada je u pitanju izvoz sira u 2017. godini, zabilježen je rast od 33% u odnosu na prethodnu godinu i ukupan izvoz od 6.8 miliona KM.

Na prvom mjestu je Hrvatska sa 38%, zatim slijedi Crna Gora sa 28%, Srbija sa 15% i Makedonija sa 10%, te ostale zemlje sa 8%.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka