Skandal zagađenih jaja trese i Rumuniju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Skandal zagađenih jaja trese i Rumuniju

Ukupno 144 holanski farmi je još uvjek zatvoreno zbog skandala sa zagađenim jajima, prenosi RTL Nieuws.

 
[tie_full_img][/tie_full_img]
 

Zbog velikog straha, 281 farma konzumnih jaja je zatvorena. Farme su obustavile prodaju jaja i pilećeg mesea zato što njihovi proizvodi sadrže prevelike količine zabranjenog pesticida “fipronila” koji je štetan po ljudsko zdravlje.

Glasnogovornik Evropske Komisije rekao je na sjednici Evropskog parlamenta da su zagađena jaja pronađena u 22 zemlje u i izvan EU. Ukrajina i Oman su uveli zabranu na uvoz jaja iz  Holandije, Njemačke, Francuske i Belgije. U međuvremeno, je postalo jasno da je upotreba “fipronila” u uzgoju pilića, mnogo veća nego što se pretpostavljalo.

Rumunija

U Italiji su prilikom analize jaja iz Rumunije pronašli 1.2 miligrama “fipronila” po kilogramu, što je do sada najveća pronađena koncentracija. Dozvoljeni limit je 0.72 miligrama po kilogramu.

Pročitajte još...   Raj za oči i dušu, etno selo "Pantići"

Holandski ispektori koji su svoju istragu usmjerili na kompaniju “Chickfriend”, čiji se vlasnici suočavaju sa krivčnim procesom, izjavili su da su kupovali ulje za proizvodnju od rumunskih firmi.

Ispostavilo se da je Rumunija izvor zaraze, kaže Hennie de Haan ispred unije holandskih farmera. Ali je šokantno da se to otkrije nakon pet sedmica, pošto je “fipronil” korišten u ostalim zemljama Evropske Unije.

EU sistem alarmiranja je takođe zabilježio prisustvo zagađenih jaja proizvedenih u Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj kao i u Rumuniji.

Izvor: Dutchnews.nl
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Drvna industrija u RS zabilježila rast proizvodnje i prodaje

Agro vijesti

Snijeg obradovao poljoprivrednike