Firma Agrofruit izvezla šest tona voća | Agroportal.ba
Agro reportaže

Firma Agrofruit izvezla šest tona voća

Uzgojem, otkupom i izvozom voća, firma Agrofruit iz Šatorovića kod  Brčkog bavi se već 15 godina. Ove godine izvezli su šest tona različitih sorti voća. Dobru saradnju ima i sa domaćim firmama, posebno sa bijeljinskom „Tanasić“ kojima prodaju većinu proizvoda.

Vlasnik firme Esed Čandić kaže da će ovu godinu pamtiti dugo. Najviše po dobrim cijenama, koje su izvukle smanjen rod voća. Ne žali se ni na podsticaje koje dobija od Vlade Brčko distrikta. Smatra da bi pravilnikom trebalo odrediti da svaki poljoprivrednik vodi  radnu knjigu  u kojoj bi hronološki evidentirao sve  poslove koje obavlja u registrovanoj poljoprivrednoj proizvodnji, a sve kako bi podsticaji bili opravdani i stizali na vrijeme, a analiza uzoraka bila olakšana.

Pročitajte još...   Bolji život uz plastenik i kravu

Analize van BiH

Samu analizu moraju da vrše van granica BiH, u Zagrebu, Novom Sadu, pa čak i u Mađarskoj.  S toga je, kaže , neophodno, da poljoprivrednici u Distriktu, ali i  cijeloj BiH, imaju jednu ovlaštenu laboratoriju u kojoj bi mogli obavaljati analize poljoprivrednih proizvoda.  Na taj način smanjili bi nam se troškovi analiza, što bi olakšalo poslovanje, poručuje Esed Čandić, vlasnik firme Agrofruit.

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Semberija ostala bez devet hiljada poljoprivrednika

Agro reportaže

Antonići riješili problem neredovnog otkupa mlijeka