Slijepi poljoprivrednik vodi uspješnu farmu, planira i proširenje | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Slijepi poljoprivrednik vodi uspješnu farmu, planira i proširenje

Uspješan poljoprivrednik, vrijedan domaćin, farma prasića, mnogo posla i sve radi sam – na prvu, ništa čudno. Međutim, Žika Bakajlić iz Gornje Čađavice je veliko čudo jer većinu poslova na farmi sam radi, a slijep je. 

Organizuje posao, osmišljava program održavanja zdravlja i kvalitetne ishrane i uzgoja prasića…

Kapacitet farme je trenutno 100 krmača. Gaje se u 4 rase, dvije bijele jorkšir i landras i durok i pijetren. Znači postoji proizvodnja komercijalna, ta prasad idu u tov, a priplodni materijal preuzimaju neke farme, manjeg ili sličnog kapaciteta, za korekcije i popravke u svojim zahvatima. Radi se tu više od 20 godina. Da li sam ponosan?  Trudim se da uradim sve svoje poslove kako treba.

Žika odrađuje odličan posao, svi ga hvale i kažu da je izuzetno vrijedan. Za njega je čuo i ministar poljoprivrede koji je odlučio da ga posjeti. Ni Borisa Pašalića nije ostavio ravnodušnim. Ministar kaže da Semberija ima poljoprivrednika i stručnjaka za primjer. Podrška neće izostati. 

Mi imamo sredstva za proizvodnju krmača i nazimica i upravo smo i o tome razgovarali, da ćemo koliko do kraja ove sedmice isplatiti ta sredstva. Mislim da je to na godišnjem nivou negdje za Republiku Srpsku negdje oko 900.000 KM i potrudićemo se da ta sredstva budu i veća.

Izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pa podrška u smislu redovnih subvencija za priplodne krmače i nazimnice. To je visina nekih za ovu godinu 70 maraka po krmači, kako svima tako i meni. Kako ne znači, sigurno taj program subvencija nije rađen da bi napravio štetu nego da bi ojačao proizvođače da mogu da savladaju sve prepreke u tom poslu.

Za Žiku, čini se, nema prepreka. To što je slijep neće ga spriječiti da, u narednom periodu, proširi farmu. 

Pročitajte još...   U jesenjoj sjetvi zasijan 34.601 hektar

Izvor: ATV

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku