Benefiti osnovanog klastera | Agroportal.ba
Agro vijesti

Benefiti osnovanog klastera

Prehrambena industrija „Sava Semberija“ iz Bijeljine i poljoprivredni proizvođači, kooperanti ove fabrike iz 10 opština, osnovali su klaster u cilju poboljšanja proizvodnje i boljeg poslovnog povezivanja sa fabrikom.

Funkcionisanje klastera biće podržano sredstvima IFAD projekta vrijednosti 2,1 milion maraka. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske će sa 900.000 KM pomoći povrtare i voćare, koji će svoje proizvode predati u „Savu Semberija“.

Formiranje klastera, spas je za poljoprivredne proizvođače, koji sa fabrikom „Sava Semberija” sklope ugovore o proizvodnji, ali i fabriku. Kroz ovaj vid udruživanja, proizvođačima će biti obezbijeđena subvencija, 50 odsto investicije za proizvodnju voća i povrća kao i siguran otkup, a fabrika će dobiti dovoljno kvalitetne domaće sirovine za preradu.

Ostalih 50 odsto koje poljoprivrednici treba da plate za repromaterijal, pesticide, sjemena, vještačka đubriva, mogu da predaju u sirovini, odnosno svom proizvodu. Mi da izmirimo njihov dug prema firmama koje su im obezbijedile sve za sjetvu

Izjavio je Stevo Filipović, direktor „Save Semberija“.

Pročitajte još...   Košarac: Posljedice na privredu biće još veće

On dodaje da će u ovoj godini biti utrošeno oko 1.150.000 KM, a preostali novac biće prenesen u iduću godinu.

Benefit poljoprivrednika

Direktan benefit od klastera imaće poljoprivredni proizvođači što će predstaviti veliku pomoć u zasnivanju proizvodnje.

Dragan Živanović iz Crnjelova ove godine proizvodiće papriku na četiri hektara, paradajiz na dva, kupus na tri hektara i lubenicu na sedam hektara.

Ima dosta ljudi koji ne mogu sve da finansiraju u startu. Da bi bili stabilni prinosi, moraju biti stabilna i ulaganja. Znači tokom cijele proizvodnje da ne škripi.

I Mladen Mitrović, povrtar iz Crnjelova, zadovoljan je osnivanjem klastera ali i saradnjom sa „Sava Semberija”.

Godinama radim sa njima. Proizvodim papriku ajvarušu na tri hektara, bijelu paprika na jednom, a paradjiz na dva hektara. Nama je najvažnije to što imamo siguran otkup. Znamo da ono što proizvedemo neće propasti. Štedimo na vremenu i gorivu jer ne moramo da vozimo povrće na pijacu. I na ovaj način izbjegavamo ucjene nakupaca.

Ministarstvo podržava proizvođače

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske podržava fabriku „Sava”  i slične fabrike kroz nekoliko mjera redovnih podsticaja, ali i kroz druge brojne projekate.

Pročitajte još...   Više hiljada bikova u Semberiji prešlo tonu, farmeri se plaše uginuća

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić istakao je nakon nedavne posjete ovoj bijeljinskoj fabrici da je potrebno razvijati samo primarnu proizvodnju, a ne prehrambenu proizvodnju koja treba da preuzme ove proizvode.

„Sava Semberija” je već potpisala 150 ugovora sa semberskim proizvođačima, povećala je i otkupnu cijenu voća i povrća za 5 do 20 odsto. Otkupiće sve ponuđene količine i planira značajno povećati obim proizvodnje, jer 80 odsto svojih proizvoda plasira na inostrano tržište.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz