Koliko će njemački zakon uticati da odliv radne snage ? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Koliko će njemački zakon uticati da odliv radne snage ?

Njemačka se bori sa problemom nedostatka kvalifikovanih radnika. Zato je vlada Njemačke usvojila zakon o migracijama, koji će olakšati zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz svih krajeva svijeta, uključujući i radnike van Evropske unije, rtrs.tv

Od 1. januara 2020. godine trebalo bi da možete raditi u Njemačkoj bez vize.

Njemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage, koji će razmatrati njemački parlament.

Historijski trenutak

Zakon, kaže njemački ministar ekonomije Piter Altmajer, označava istorijski trenutak. Njemačka je promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje. Zakon bi mogao da pomogne i izbjeglicama da se uspješnije integrišu na njemačko tržište rada.

Napravili smo veoma jasnu razliku između onih koji traže azil i spremni smo da zaštitimo ljude kojima je pomoć potrebna, ali spremni smo pomoći i ljudima koji traže integraciju na njemačko tržište rada i to je osnovni princip kojim se vodimo.

Novi zakon daje mogućnost boravka u Njemačkoj i do šest mjeseci u okviru kojih morate naći posao.

Pročitajte još...   Privreda RS uglavnom skoncentrisana u i oko najvećeg grada u RS

Diploma i njemački jezik

Ekonomski analitičar Predrag Duduković kaže da će prioritet imati oni koji imaju diplomu za zanimanje koje Njemačkoj treba, ali i oni sa dualnim obrazovanjem kojih nema mnogo u BiH.

Glavni kriterij će biti da imate diplomu i da imate određeno poznavanje njemačkog jezika. I to je u suštini dovoljno za početak da bi mogli da aplicirate za neko radno mjsto.

Prema procjenama, u posljednje dvije godine Republiku Srpsku napustilo je oko 60.000 građana.

Šta će ovaj zakon značiti za Republiku Srpsku i da li ćemo ostati bez radne snage?

Čak i po postojećem zakonu vidimo da je značajan odliv stanovništva. Sigurno da će ovaj zakon dovesti do toga da će taj odliv biti i značajniji ako se u međuvremenu nešto ovdje ne poboljša.

Zakon tumače pogrešno

Iz Privredne komore Republike Srpske poručuju da mnogi zakon tumače pogrešno, što dovodi do zamajavanja javnosti i unosi nervozu među privrednike.

Novi zakon će doprinijeti određenim promjenama ali ne onako rigoroznim kao što se to kod nas tumači. I dalje će ostati na snazi da je neophodno da postoji radna viza, odnosno radna dozvola za rad u Njemačkoj i kompetencije koje naši radnici moraju imati.

Njemačkoj treba oko 1,2 miliona stručnih radnika. Najvažnija novina je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Evropske unije.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske