Slučaj zaraženih malina UNDP-a, tragovi sve jasniji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Slučaj zaraženih malina UNDP-a, tragovi sve jasniji

Prvi kamion britanske kompanije „Hargrejvs“ s 208 hiljada zaraženih sadnica malina iz Poljske stigao je na granični prelaz Izačić rano ujutro 19. decembra 2015. godine, piše atvbl.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Federalni fitosanitarni inspektor je odmah primijetio da fitosanitarni sertifikat nema deklaraciju koja potvrđuje da je pošiljka u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprečavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju. Dostavni kamion 22. decembra ipak je upućen na carinjenje u Sarajevo. Izvještaj Kancelarije za reviziju i istrage centrale Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, koji je u posjedu ATV-a, pokazuje da su zvaničnici poljoprivrednih inspekcija iz Federacije svjesno progledali kroz prste UNDP-u.

Zvaničnici su naveli da, uzveši u obzir okolnosti – velika pošiljka koja stiže u subotu (o kojoj UNDP nije direktno informisao inspekcije prije nego što je došla na granični prelaz) koju uvozi UNDP u vidu hitne pomoći za sanaciju poslijedica poplava, i UNDP-jevu reputaciju i kredibilitet, zvaničnici su se složili sa idejom da UNDP uskladišti sadnice i izvrši ispitivanje istih prije raspodjele korisnicima, kaže se u izvještaju.

UNDP nije uskladištio i ispitao sadnice, navodi se u Izvještaju. Umjesto toga je kasno uveče, 23. decembra 2015, po mraku, počela podjela zaraženih sadnica malina poljoprivrednicima u Federaciji i Republici Srpskoj. Sasvim slučajno na mjestu podjele zadesio se član savjetodavne grupe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, koji je primijetio anomalije na korijenu sadnica i dojavio to Ministarstvu. Odmah po dojavi, poljoprivredni inspektor iz Republike Srpske sačekao je dostavni kamion na sljedećem distributivnom mjestu u Mrkonjić Gradu. Sudeći prema izvještaju UNDP-a, imao je šta da vidi. Inspektorat Republike Srpske ATV-u nije dostavio zapisnik vanrednog pregleda od 24. decembra 2015. u Mrkonjiću. ATV je, međutim, došao do elektronske poruke koju je nakon vanredne inspekcijske kontrole 25. decembra 2015-te glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga poslao nadležnim institucijama Federacije i BiH – preciznije: Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vizuelnim pregledom je utvrđeno da postoji sumnja na prisustvo štetnog organizma Agrobacterium tumefaciens. U pošiljci se nalazilo preko 200.000 sadnica maline, dok je u momentu kontrole zatečeno samo oko 16.000 sadnica. Zabranjen je dalji promet ovog sadnog materijalala, pošiljka je zapečenjena i izvršeno je uzorkovanje. U prilogu dostavljam nekoliko fotografija.

Pored navedenog treba naglasiti da sadni materijal nije obilježen u skladu sa Zakonom, sadni materijal uopšte nije obilježen deklaracijom/etiketom. Riječ je o lošem sadnom materijalu golog korijena, bez ijedne etikete ili deklaracije u cijeloj pošiljci. Navodno se radi o sorti Polka.

Mi trenutno povlačimo sav sadni materijal koji je podijeljen na području Republike Srpske. Molim Vas da hitno preduzmete mjere iz Vaše nadležnosti i da spriječite dalju distribuciju ovog sadnog materijala, navodi se u poruci.

Tajni izvještaj UNDP-a potvrđuje da je 186 poljoprivrednika dobilo zaražene sadnice maline do momenta kad je distribucija prekinuta. Geografski prigodno ili samo prigodno, zaražene sadnice dobila su 33 poljoprivrednika iz Federacije BiH i 153 poljoprivrednika u Republici Srpskoj. Prema UNDP-ovom izvještaju, drugi kamion koji je stigao na granicu BiH 24. decembra 2015. vraćen je jer je pošiljka, kako su opisali Federalni zvaničici bila „potpuno smeće“. Međutim, ATV je u posjedu i cijelog spiska na kojem je svih 437 poljoprivrednika obuhvaćenih programom, od kojih, prema saznanjima ATV-a, samo 39 ljudi sa spiska nije dobilo zaražene maline. Najviše zaraženih sadnica u Republici Srpskoj podijeljeno je u Doboju, Čelincu i Foči, a dio je dospio i u Banjaluku, Prijedor, Mrkonjić Grad i Kotor Varoš.

Pročitajte još...   "Dani maline" 13. i 14. avgusta

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Komentariši