Počela berba malina, stari problem otkupna cijena (VIDEO)
Agro vijesti

Počela berba malina, stari problem otkupna cijena (VIDEO)

Zeničko-dobojski kanton lider je u proizvodnji jagodičastog voća u Federaciji, a posebice malina. Sezona berbe malina se zahuktava, a malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni od prošlogodišnje.

malina

Foto: Agroportal, Jovo Zelen, Malinjak

Emir Tutnić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK

Određene informacije koje dobijamo iz Srbije i dijelova BiH, gdje je berba već ranije krenula su jako pozitivne. Imamo već približnu cijenu akontativnu u odnosu na prošlogodišnju završnu cijenu. Tako da očekujemo ove godine najbolju cijenu otkako se bavimo malinarstvom.

U mjestu Željezno Polje ovih dana sve je u znaku malina. Sezona branja polagano počinje, otkupna cijena još nije određena, ali očekivanja su velika.

Pročitajte još...   Kako je uzgajati bamiju u Bosni i Hercegovini?
Esad Mandžuka, proizvođač malina

Jedna porodica može uzeti 4 do 5 hiljada maraka na toj parceli, a šta god bilo šta drugo da posadite to je nemoguće.

Unatoč padu broja zainteresiranih berača iz godine u godinu, malinari ističu da berba nije ugrožena i predstavlja dodatni vid zarade. Strateškim sađenjem do duluma malina osigurava se najbolja zarada.

Mehmedalija Jusufović, proizvođač malina

Pošto su penzije niske plate, ljudi koji rade u Bosni ima neku dodatnu aktivnost. Posadi sebi dulum maline i popuni kućni budžet.

Za kvalitet kojim se osigurava njihov plasman na evropskom tržištu zaslužne su stroge procedure proizvodnje evropske zelene liste.

 Iz resornog ministarstva ističu da podsticaji malinarima ostaju na prošlogodišnjem nivou, što iznosi 600 hiljada maraka.

Pročitajte još...   Loša godina za poljoprivrednike

Za raliku od predhodnih godina situacija u ovoj grani se popravlja te bi u narednom periodu i veći broj proizvođača mogao da se vrati uzgoju malina.

Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK

Oni iznose po 30 feninga po kilogramu za proizvođače fizička lica i 40 feninga za pravna lica. Imamo i podsticaje po dulumu novih zasada koji iznose 600 KM, a u razgovoru za proizvođačima smo se opredijelili da sljedeća godina bude intenzivnija, zbog velike zainteresovanosti i ona će iznositi 700 KM po dulumu.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća