Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

jagode
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Fruit Prom razvija aplikaciju za mobilne telefone koja će inicijalno upozoravati 60 proizvođače jagoda o potencijalnoj zarazi štetočinama ili bolestima voća koristeći agrometeorološke podatke i napraviti planove za gnojenje tla na osnovu analize pojedinačnih parcela. To bi im trebalo pomoći da smanje troškove proizvodnje i povećaju prihode na gotovo 2,8 miliona KM godišnje.

Provodimo puno vremena na polju, radeći sa poljoprivrednicima i savjetujući ih. Tako saznajemo o njihovim potrebama. Jedna od njih bile su tačne i pravovremene informacije o tome kada trebaju prskati i štititi svoje voće, kao i kada i kakvu vrstu đubriva bi trebali koristiti. To nam je dalo ideju da razvijemo mobilnu aplikaciju koja bi radila upravo to.

kaže Armin Terzić.

Armin je šef proizvodnje u Fruit Promu iz Koraja (Lopare). Kompanija osnovana 2016. godine sada je jedan od vodećih proizvođača sadnica jagoda u zemlji, sa proizvodnim kapacitetom od 700.000 sadnica godišnje. Također uzgajaju jagode i trguju ostalim materijalima i opremom za uzgoj voća. Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II trenutno razvijaju aplikaciju Smartberry i instaliraju agrometeorološku stanicu. To dvoje će obezbijediti neprocjenjive informacije proizvođačima jagoda u općinama Lopare i Čelić, te Brčko distriktu, i pomoći im da povećaju svoju proizvodnju uz niže troškove.

Agro-meteorološka stanica i Smartberry

Prema Arminu, agrometeorološki podaci se mogu koristiti za određivanje kada određeni insekti mogu napasti jagode ili kada voće može biti sklono bolestima.

Agrometeorološku stanicu ćemo instalirati u našem voćnjaku. Ona će mjeriti temperaturu i vlažnost zraka, tla i biljki. Također će mjeriti jačinu vjetra i brojati insekte. Pružaće desetak vrsta podataka, deset parametara, koje će aplikacija Smartberry analizirati. Aplikacija će informisati poljoprivrednike o potencijalnoj opasnosti za njihova polja jagoda i kakve zaštitne mjere trebaju poduzeti i kada. Na osnovu podataka o analizi tla, aplikacija će također izraditi optimalan plan gnojidbe za svaku farmu.

Armin objašnjava da će sve ove informacije poljoprivrednicima omogućiti da kupuju i koriste zaštitna sredstva samo kada je to potrebno, za razliku od preventivnog prskanja voćnjaka kako savjetuju mnogi poljoprivredni farmaceuti.

Podaci o vlažnosti pomoći će poljoprivrednicima da pravovremeno reaguju i spriječe bolesti voća poput truljenja korijena ili ploda. To će, zajedno s optimiziranom gnojidbom, dovesti do povećanja prinosa.

Napominje da nastoje postići 15 posto veće prinose i smanjiti troškove sredstava za zaštitu biljki za 20 posto optimiziranjem njihove upotrebe.

Pročitajte još...   Raj za oči i dušu, etno selo "Pantići"

U jednostavnim brojkama to znači da bi 60 farmera iz Lopara, Čelića i Brčkog trebali biti u mogućnosti da povećaju proizvodnju jagoda sa 1.000 na 1.150 tona, povećaju ukupne prihode nakon prodaje na gotovo 2,8 miliona KM i smanje ukupne troškove zaštitnih sredstava sa procijenjenih 300.000 na 240.000 KM godišnje.

Pročitajte još...   Zemljoradnička zadruga Brka: Počinje proizvodnja mliječnih proizvoda

Obrazovanje poljoprivrednika

Uvođenje bilo koje inovacije zahtijeva obrazovanje. Fruit Prom će zbog toga, uz podršku FARMA II projekta, organizovati tri obuke za 60 poljoprivrednika o korištenju aplikacije Smartberry, pravilnoj zaštiti biljaka i upotrebi gnojiva.

Obuke ćemo izvoditi sukcesivno kako bismo osvježili znanje farmera o zaštiti bilja i gnojidbi tla, a mi ćemo ih osposobiti za upotrebu aplikacije i upoznati sa upozorenja koja će im slati.

Nakon završetka obuka, Fruit Prom će posjećivati poljoprivrednike kako bi im na terenu pružio instrukcije o korištenju aplikacije i omogućio im da koriste sve prednosti koje pruža.

Smartberry se širi po BiH 

Armin kaže da se mnogi raduju nižim troškovima i većim prinosima.

Ne tako davno smo objavili informacije o izradi Smartberry aplikacije na našim društvenim mrežama i već dobivamo upite o njoj iz različitih dijelova zemlje, poput Krajine i južne Hercegovine. Oni bi, naravno, morali instalirati svoje agrometrološke stanice, ali već razgovaramo o načinima na koji bi mogli koristiti aplikaciju.

Smartberry je prva bh. aplikacija osmišljena da pomogne proizvođačima jagoda. Paralelno s tim, Sweden/USAID FARMA II projekt također podržava razvoj ICT rješenja koja će pomoći proizvođačima mlijeka i pčelarima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''