Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

jagode
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Fruit Prom razvija aplikaciju za mobilne telefone koja će inicijalno upozoravati 60 proizvođače jagoda o potencijalnoj zarazi štetočinama ili bolestima voća koristeći agrometeorološke podatke i napraviti planove za gnojenje tla na osnovu analize pojedinačnih parcela. To bi im trebalo pomoći da smanje troškove proizvodnje i povećaju prihode na gotovo 2,8 miliona KM godišnje.

Provodimo puno vremena na polju, radeći sa poljoprivrednicima i savjetujući ih. Tako saznajemo o njihovim potrebama. Jedna od njih bile su tačne i pravovremene informacije o tome kada trebaju prskati i štititi svoje voće, kao i kada i kakvu vrstu đubriva bi trebali koristiti. To nam je dalo ideju da razvijemo mobilnu aplikaciju koja bi radila upravo to.

kaže Armin Terzić.

Armin je šef proizvodnje u Fruit Promu iz Koraja (Lopare). Kompanija osnovana 2016. godine sada je jedan od vodećih proizvođača sadnica jagoda u zemlji, sa proizvodnim kapacitetom od 700.000 sadnica godišnje. Također uzgajaju jagode i trguju ostalim materijalima i opremom za uzgoj voća. Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II trenutno razvijaju aplikaciju Smartberry i instaliraju agrometeorološku stanicu. To dvoje će obezbijediti neprocjenjive informacije proizvođačima jagoda u općinama Lopare i Čelić, te Brčko distriktu, i pomoći im da povećaju svoju proizvodnju uz niže troškove.

Agro-meteorološka stanica i Smartberry

Prema Arminu, agrometeorološki podaci se mogu koristiti za određivanje kada određeni insekti mogu napasti jagode ili kada voće može biti sklono bolestima.

Agrometeorološku stanicu ćemo instalirati u našem voćnjaku. Ona će mjeriti temperaturu i vlažnost zraka, tla i biljki. Također će mjeriti jačinu vjetra i brojati insekte. Pružaće desetak vrsta podataka, deset parametara, koje će aplikacija Smartberry analizirati. Aplikacija će informisati poljoprivrednike o potencijalnoj opasnosti za njihova polja jagoda i kakve zaštitne mjere trebaju poduzeti i kada. Na osnovu podataka o analizi tla, aplikacija će također izraditi optimalan plan gnojidbe za svaku farmu.

Armin objašnjava da će sve ove informacije poljoprivrednicima omogućiti da kupuju i koriste zaštitna sredstva samo kada je to potrebno, za razliku od preventivnog prskanja voćnjaka kako savjetuju mnogi poljoprivredni farmaceuti.

Podaci o vlažnosti pomoći će poljoprivrednicima da pravovremeno reaguju i spriječe bolesti voća poput truljenja korijena ili ploda. To će, zajedno s optimiziranom gnojidbom, dovesti do povećanja prinosa.

Napominje da nastoje postići 15 posto veće prinose i smanjiti troškove sredstava za zaštitu biljki za 20 posto optimiziranjem njihove upotrebe.

Pročitajte još...   Počeli iz radoznalosti a sada imaju farmu koza

U jednostavnim brojkama to znači da bi 60 farmera iz Lopara, Čelića i Brčkog trebali biti u mogućnosti da povećaju proizvodnju jagoda sa 1.000 na 1.150 tona, povećaju ukupne prihode nakon prodaje na gotovo 2,8 miliona KM i smanje ukupne troškove zaštitnih sredstava sa procijenjenih 300.000 na 240.000 KM godišnje.

Pročitajte još...   Boris Pašalić novi Ministar poljoprivrede RS

Obrazovanje poljoprivrednika

Uvođenje bilo koje inovacije zahtijeva obrazovanje. Fruit Prom će zbog toga, uz podršku FARMA II projekta, organizovati tri obuke za 60 poljoprivrednika o korištenju aplikacije Smartberry, pravilnoj zaštiti biljaka i upotrebi gnojiva.

Obuke ćemo izvoditi sukcesivno kako bismo osvježili znanje farmera o zaštiti bilja i gnojidbi tla, a mi ćemo ih osposobiti za upotrebu aplikacije i upoznati sa upozorenja koja će im slati.

Nakon završetka obuka, Fruit Prom će posjećivati poljoprivrednike kako bi im na terenu pružio instrukcije o korištenju aplikacije i omogućio im da koriste sve prednosti koje pruža.

Smartberry se širi po BiH 

Armin kaže da se mnogi raduju nižim troškovima i većim prinosima.

Ne tako davno smo objavili informacije o izradi Smartberry aplikacije na našim društvenim mrežama i već dobivamo upite o njoj iz različitih dijelova zemlje, poput Krajine i južne Hercegovine. Oni bi, naravno, morali instalirati svoje agrometrološke stanice, ali već razgovaramo o načinima na koji bi mogli koristiti aplikaciju.

Smartberry je prva bh. aplikacija osmišljena da pomogne proizvođačima jagoda. Paralelno s tim, Sweden/USAID FARMA II projekt također podržava razvoj ICT rješenja koja će pomoći proizvođačima mlijeka i pčelarima.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM