Spremili milione za nove traktore i priključke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Spremili milione za nove traktore i priključke

Istekao je rok za 1.000 poljoprivrednika, koji su konkurisali za podsticaje za nabavku traktora i priključaka.

Onim poljoprivrednicima, koji su u proteklih 90 dana preuzeli mašine i donijeli dokaz o realizovanoj investiciji, resorno ministarstvo isplatiće 30 odsto od uloženih sredstava. Za ove namjene obezbijeđeno je 4,8 miliona maraka.

Naime, kvalitetna poljoprivredna mehanizacija važna je karika i jedan od odlučujućih faktora za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pa poljoprivrednici stare traktore zamjenjuju novim. Time će uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove prilikom obrade zemljišta, a povećati prinose.

Dragiša Sofrenić iz Velinog Sela kod Bijeljine kupio je novi traktor od 110 konja. Platio ga je 63.500 KM, a za podsticaj će dobiti 19.300 KM.

Mnogo će mi olakšati rad na oranicama. Do sada sam radio sa traktorom manje snage, pa je bilo potrebno i više vremena. Sijem 10 hektara pšenice, 12 hektara kukuruza i dva hektara soje. Godišnje proizvedem oko 6 tona pšenice i 9 vagona kukuruza.

Kaže da će i iduće godine konkurisati za nove priključke i mašine.

Trebaju mi plugovi i roto drljače. Onaj ko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom mora ulagati u mehanizaciju. To je nama veliki izdatak, ali zahvaljući podsticaju i pomoći Vlade Srpske uspijevamo.

Oni koji su prošle godine kupili traktor, ove su obnovili dotrajale priključke. Podsticaji za traktore iznose do 30.000 maraka, a za priključke 15.000.

Pročitajte još...   Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

Nihad Hamzić iz Janje kupio je pneumatsku sijačicu za kukuruz. Platio je 12.800 KM, a dobiće povrat sredstava u iznosu od 15 posto.

Nadam se da ću skupiti novac, pa da iduće godine apliciram za traktor sa duplom vučom. Zastarjele mašine ne odrađuju posao kako bi trebalo. Ako ne budemo imali adekvatnu mehanizaciju i opremu, ne možemo biti konkurentni ni sa jednom zemljom iz okruženja, a pogotovo zemljama Evropske unije. Svaki poljoprivrednik zna koliko je dobra oprema preduslov za kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju.

Sve u roku

Skoro svi poljoprivrednici u predviđenom roku preuzeli su mašine i donijeli dokaz o realizovanoj investiciji. Onima koji su konkurisali za podsticaje za izgradnju objekata i nabavku tehnološke opreme rok ističe za 30 dana.

Pročitajte još...   Zejnil Latifović - veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić kaže da je novac za ovaj podsticaj obezbijeđen i da će biti isplaćen tokom oktobra.

Razumijem poljoprivrednike koji su mašine nabavili prije dva, tri mjeseca i koji pitaju kada će dobiti povrat sredstava, ali radimo javno i transparentno. Napravićemo rješenja za sve korisnike, izvršiti isplatu, a nikakvih protežiranja neće biti. Svima će novac biti isplaćen u jednom danu.

Udovoljeno svim zahtjevima

Ove godine udovoljeno je svim zahtjevima poljoprivrednika koji su kupovali traktore srednje jačine u vrijednosti oko 60.000 KM. Proizvođači su mogli da konkurišu za jedan traktor ili jedan ili dva priključka.

Oni koji su konkurisali za podsticaje za izgradnju objekata i nabavku tehnološke opreme, plastenika, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, boks paleta i pakirnica, rok ističe za 30 dana.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše