Nastavljen izvoz krušaka u Rusiju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nastavljen izvoz krušaka u Rusiju

izvoz krušaka
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će do kraja januara imati sastanak sa ministrom poljoprivrede Turske. Tražiti će da se 5.000 tona crvenog mesa izveze u ovu zemlju, te da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen.

Otvaramo nova tržišta i već smo dobili određene impute da se ubrzano radi kada je u pitanju EU. Svjesni smo činjenice da moramo obezbijediti našim prerađivačkim kapacitetima, našoj primarnoj proizvodnji plasman na neka nova tržišta.

Košarac ustrajan

On je naglasio da se od toga neće odustati.

Kašarac se osvrnuo na proteste poljoprivrednika na carinskim terminalima Gradiška i Rača. Naveo da uvođenje prelevmana i carine od 10 odsto dvije godine može izazvati domino efekat koji mogu da plate neke druge grane u BiH.

Pročitajte još...   Turci novi vlasnici Fabrike šećera

On je istakao da nema osnova ni argumentacije za uvođenje mjera ograničenja. Također, da cijene ne može određivati ministar spoljne trgovne i ekonomskih odnosa.

Nastavljen izvoz

Košarac je naveo i da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen nakon što je utvrđeno da laboratorije u BiH ne prepoznaju bolest koju su imale sporne kruške izvezene u Rusiju.

Osvrćući se na 78,6 tona koje su kao trule izvezene u Rusiju, Košarac je rekao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja ugovara tržišta. Nadležni entitetski inspektorati ključni za spoljnotrgovnski promet jer to nije nadležnost zajedničkog nivoa, nego entitetskih institucija.

On je ukazao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja na temelju informacija entitetskih institucija vodi evidencijU. U bazi podataka ima podatke o tome koliko je voća i povrća izvezeno iz BiH.

Na temelju podataka Uprave za zaštitu zdravlja bilja dobili smo podatak da je u određenim pošiljkama, čini mi se četiri kamiona, na osnovu analize koju je sačinila ruska strana uočena određena vrsta bolesti. Kada se ta pošiljka vratila u BiH utvrđeno je da laboratorijski sistem ne prepoznaje.

Revizija pošiljki

On je istakao da je nakon revizije pošiljki koje su vraćene u BiH nastavljen spoljnotrgovinski promet voća sa Rusijom.

Nakon svih tih analiza iz BiH je izvezeno 197.187 kilograma krušaka. Posao je nastavljen. U kontrolu su bile uključeni Bioplod iz Kozarske Dubice i Agroimpeks iz Banjaluke.

rekao je Košarac.

Pročitajte još...   Na području Novog Grada proizvodnja povrća u porastu
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća