Startap paketi za 65 malih i novih pčelara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Startap paketi za 65 malih i novih pčelara

Startap paketi za 65 malih pčelara i pčelara početnika sa područja opštine Rudo uručeni su danas u ovoj opštini, sa ciljem unapređenja pčelarske proizvodnje, posebno kod malih i novih pčelara.

Startap paketi dodijeljeni su u okviru projekta za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, a sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Udruženje pčelara “Medovina” i opština Rudo.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Bejatović naveo je da su svi pčelari dobili paket u vrijednosti od 1.120 KM, te da paket sadrži pet rojeva sa košnicama i opremu za početak pčelarenja.

Finansijsko učešće korisnika paketa i opštine Rudo je bilo po 30 odsto, odnosno zajedno 60 odsto od ukupnog iznosa, dok je preostalih 40 odsto učešće preko IFAD projekta.

Prema njegovim riječima, poslovni plan “Organizovni uzgoj pčela u opštni Rudo”, čiji je aplikant Udruženje pčelara “Medovina”, predviđa ulaganja u osnovna sredstva, odnosno opremu za proizvodnju meda, koja će pomoći da se dobiju zdravi proizvodi sa dodatnom vrijednosti sa drugim proizvodima.

Pčelarskoj proizvodnji u ovoj regiji je neophodno povećanje produktivnosti, količine meda, ali i povećanje efikasnosti. Prisutno je i nedovoljno poznavanje tehnologije proizvodnje matične mliječi, polena, propolisa, voska i pčelinjeg otrova, ali i proizvoda u čiji se sastav oni ugrađuju.

On je napomenuo da se održivost pčelarske djelatnosti može bazirati na znanju u ovoj oblasti, gdje se postižu veći prihodi i veći profit.

Pročitajte još...   Nepovoljna godina za brčanske voćare

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?