Statistika kaže “poljoprivreda otporna na krizu”
Agro vijesti

Statistika kaže “poljoprivreda otporna na krizu”

Poljoprivreda je otporna na trenutnu krizu, pokazatelji su to Republičkog zavoda za statistiku. Šta je realna slika to mogu reći samo poljoprivrednici. 

poljoprivreda

 

Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u četvrtom tromjesečju lani zabilježio je pad od 2,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Ali su uprkos pandemiji pojedini sektori ostvarili pozitivan rezultat.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova i to za 5,4 odsto. Dok je u sektoru informacija i komunikacija BDP porastao za 2,4 odsto.

Sa druge strane, najveći pad BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine, od čak 6,5 odsto zabilježen je u sektoru ostalih uslužnih djelatnosti. Dok je minus od 6,4 odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji.

Pad BDP-a od 4,6 odsto zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom i klimatizacija. Te snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine.

Pročitajte još...   Boris Pašalić: Obračunaćemo se sa lažnim farmerima
Očekivan pad

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je za “Glas Srpske” da je pad očekivan s obzirom na situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.

Privreda cijelog svijeta je pogođena i bilo je za očekivati da će doći do pada svih pokazatelja. A isto tako, kako se situacija bude smirivala i privreda će se oporavljati. Najteža situacija je svakako u oblasti prevoza putnika i ugostiteljstva. Zahvaljujući pomoći Vlade RS uspjeli smo sačuvati dobar dio radnih mjesta. Te ohrabruje postepeni oporavak i rast izvoza domaćih proizvoda. Rekao je Vidić, podsjetivši da je pokrivenost uvoza izvozom prilično visoka.

Sve to, dodao je, pokazuje da naši izvoznici imaju stabilne partnere u inostranstvu sa kojima su nastavili saradnju i u pandemiji.

Pročitajte još...   Domaće "voće i povrće" gubi bitku sa uvoznim, poražavajuća statistika
Potrebna nam je disciplina

Vidić je kazao da se od građana očekuje disciplina. Te poštovanje epidemioloških mjera kako bi pandemija što prije bila zaustavljena. A tome će, prema njegovim riječima, doprinijeti i vakcinacija.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je pandemija posebno nanijela štetu samostalnim preduzetnicima i ugostiteljima. Koji se i sada suočavaju sa poteškoćama u poslovanju.

Potrebna nam je efikasnija politika kojom ćemo pomoći tim djelatnostima da prežive. U narednom periodu samo možemo očekivati nastavak tog lošeg trenda i smanjenja BDP-a, rekao je Pavlović.

*Kretanje BDP-a u prošloj godini u odnosu na 2019. godinu
  • 1,5 % – prvo tromjesečje
  • 6,8% – drugo tromjesečje
  • 3,4 % – treće tromjesečje
  • 2,4 % – četvrto tromjesečje
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''