Suša spalila do 70% prinosa kukuruza u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Suša spalila do 70% prinosa kukuruza u BiH

Paklene temperature i suša uticale su na usjeve kukuruza u BiH i očekuje se da će prinosa kukuruza biti i do 70 odsto manje nego lani, ističu poljoprivrednici iz BiH koji mnogo spasa ne očekuju od najavljene kiše.

suša

Foto: ilustracija

Izgorjeli usjevi
Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže da je trenutna faza nalijevanje zrna, ali da veliki problem pravi suša.
Nenormalno visoke temperature uticale su, pogotovo na zemljištu ispod kojeg je pijesak, na to da je 80 odsto usjeva izgorjelo, kazao je Bakajlić.
Manji prinosi
Dodaje da je u Semberiji najviše zasijana kultura kukuruza, na 18.000 hektara, ali da će ove godine prinosi biti manji za 60 odsto.
Na nekim parcelama koje smo obišli ovih dana neće biti ni 10 odsto prinosa, sve je izgorjelo, kazao je Bakajlić.
Kiša neće uticati na oporavak usjeva
Prema njegovim riječima, iako su ovih dana meteorolozi najavili promjenu vremena i padavine, to neće uticati da se kukuruz oporavi od ove suše. Ističe da će i malo poljoprivrednika što je ostalo, u narednom periodu, zbog nedovoljno žitarica, rasprodati stoku i čekati neko bolje vrijeme.
Vidim da je svugdje loša situacija i svi najavljuju da će sljedeća godina biti veoma teška, rekao je Bakajlić.
Suša će uticati i na kvalitet
Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, ističe da je stanje sa usjevima katastrofalno.
Biće 50 do 60 odsto manje prinosa. Što je još gore, suša će uzrokovati da i to malo prinosa bude lošeg kvaliteta, kazao je Bićo.
Kako kaže, zasijane su površine kao i lani, ali situacija na terenu mnogo je gora nego prošle godine. Prema njihovim riječima, uzevši u obzir da cijene stalno rastu, i cijene žita će vjerovatno drastično rasti, a sve, kako ističu, zavisi od svjetskog tržišta i berze.
Šansa za usjeve u dolinama rijeka
Da je situacija veoma loša, odnosno da je suša uveliko uticala na kukuruz, potvrdio je i Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, koji kaže da će to drastično uticati i na prinose.
Prinosi mogu biti dosta neujednačeni, od toga da ne bude ništa, do toga da bude do nekih pet-šest tona. Vjerujem da će biti prinosa u dolinama rijeka, u područjima Save, Drine i Une, kazao je Mandić.
Generalno, kako kaže, biće smanjeni prinosi u odnosu na prošlu godinu i do 70 odsto. Dodaje da će padavine pomoći na lokacijama na kojima je oplodnja kukuruza polovična, a gdje nije bilo oplodnje, ostaće samo stabljika.
Ističe da je zbog visokih temperature moguće da dođe do pojave aflatoksina i drugih bolesti koje napadaju kukuruz.
Teška godina
Prethodno je Žarko Tubin, stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekao Srni da stanje usjeva kukuruza zavisi od vrste zemljišta te da su padavine povoljno uticale na ovu kulturu.
Tubin je rekao da je u područjima gdje prevladava pjeskoviti tip zemljišta vidljivo da je kukuruz, usljed nedostatka vlage u ranijem periodu, zaostao u rastu i gotovo je sigurno da će prinos biti znatno smanjen.
Izvor: Nezavisne
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)