Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

BiH proizvodi dovoljno jaja da uz zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta tokom COVID-19 pandemije može nastavi sa izvozom. Cijena AGREKSOVIH jaja ostala ista kao i prije pandemije.

Agreks jaja

Kada otvorite Facebook stranicu AGREKSA, najvećeg proizvođača jaja u BiH, ništa vas neće uputiti na to da je COVID-19 pandemija u toku. Zadnje objave se odnose na dva nova radna mjesta i čestitke za Uskrs i Vaskrs što djeluje smirujuće i ukazuje na praznični duh.

Stabilne cijene i stabilna proizvodnja

Takvo je raspoloženje i u njihovim proizvodnim prostorijama, a i kod direktora AGREKSA, Predraga Miličića, iz Donjeg Žabara. On naglašava da osim pojačanih sigurnosnih mjera i mjera zaštite, proizvodnja sada teče normalno.

Pored toga što snabdijevamo BH tržište, u mogućnosti smo održati i naš izvoz, kaže Predrag. Ono što je važnije je da uz održavanje kontinuiteta proizvodnje nismo nikoga otpustili i da smo cijenu naših jaja zadržali na istom nivou kao i prije pandemije.

On navodi da je Agreksova jaja mogu kupiti u svim velikim prodajnim lancima, kao i u mnoštvu malih prodavnica, te da se prodaju i pod njihovim brendom NAJ, ali i pod robnim markama Konzuma, Mercator-a, Tropic-a, Amko komerca, Elzam prometa, Hipex-a i drugih.

Kada ovo sagledamo možemo reći da je naša prodaja također stabilna.

70 miliona jaja godišnje

Kada je počela pandemija, AGREKS je iskusio kratkoročan manjak zaliha kukuruza koji uvoze iz Srbije i koriste za izradu stočne hrane. Ali ovaj problem je dosta brzo riješen i proizvodnja nije bila narušena.

Pročitajte još...   BiH na hrani pada više od dvije milijarde

AGREKS proizvodi više od 70 miliona jaja godišnje. Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, postao je prvi BH proizvođač jaja koji je dobio dozvolu da u Evropsku uniju izvozi jaja za industrijsku preradu. Krajem 2019. i početkom 2020. godine, AGREKS je izvezao skoro milion jaja u Hrvatsku. Njihova jaja su također dostupna u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a od ukupne prodaje skoro 20 odsto čini izvoz.

Trenutni izazovi i budući ciljevi

Dok proizvodnja jaja teče po planu, izazovi su prisutni.

Ovo je ipak vanredna situacija. Kretanje ljudi i vozila je ograničeno i rute koje koristimo, na primjer, za uvoz kukruza iz Srbije i za izvoz jaja, su sada duplo duže i puno sporije,kaže Predrag.

Ovo značajno podiže naše operativne troškove isto kao i dodatna zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju. Ali bez obzira na to, mi  smo ipak odlučili cijenu jaja ostaviti istom do prolaska Vaskršnjih praznika, a sada ćemo o tome razgovarati sa svim našim partnerima uz poštivanje tržišnih prilika, dodaje on.

Unatoč COVID-u, AGREKS ne odustaje od uvođenja inovacija u njohovu proizvodnju. Oni tako započinju sa podizanjem novog i u BiH jedinog kompleksa za 250.000 koka za proizvodnju jaja u slobodnom uzgoju.

Naš cilj je da u Evropsku uniju počnemo izvoziti i konzumna jaja. Mi se prvenstveno želimo vratiti na tržište Hrvatske na kome smo bili do 2013. godine [kada je Hrvatska ušla u EU], tako da ćemo nastaviti poboljšavati kvalitet naših proizvoda kako bismo ispoštovali sve EU standarde. Ovo je dobro i za naše tržište, jer ćemo svi uživati u boljim proizvodima, naglašava Predrag.

U međuvremenu, kako je cijena jaja stabilna i razumna, sada je pravo vrijeme za potrošnju domaćih proizvoda, a treba se sjetiti da: Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!

Pročitajte još...   Za one koji su ostali bez posla besplatno, bujrum

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice