Subota , Decembar 7 2019
Početak / Agro vijesti / Sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Rusije

Sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz RusijeMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je u Sarajevu da je sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije kako bi ponovo bio odobren izvoz jabuka iz BiH u Rusiju, prenose nezavisne.

Dnevno smo u komunikaciji sa njima i ponudili smo im nekoliko termina za dolazak. Očekujemo njihov skoriji dolazak i sami su tražili termine, rekao je Šarović novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je naglasio da su predstavnicima Ruske službe za kontrolu poljoprivrednih proizvoda dostavljene informacije u vezi sa stanjem zaliha jabuka u BiH, ističući da je ukupno na zalihama nešto više od 1.700 tona jabuka za izvoz za Rusku Federaciju.

Šarović je izrazio uvjerenje da se bliži trenutak kada će BiH biti skinuta sa liste zemalja kojima je zabranjen izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Početkom ove godine Ruska Federacija je drugi put zabranila uvoz jabuka iz BiH jer su nadležne službe te zemlje utvrdile da je riječ o prepakovanom voću iz Poljske.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Stao izvoz junećeg mesa iz BiH, farmeri traže djela umjesto obećanja

Blokada formiranja vlasti na nivou BiH dovela je u krizu domaće farmere jer je izvoz …

Komentariši