Sve što treba da znate o uzgajanju bijelog luka | Agroportal.ba
Agro savjeti

Sve što treba da znate o uzgajanju bijelog luka

S prvim hladnim jesenjim danima postaju aktuelne prehlade, virusi i gripa. Samim tim, i bijeli luk u to vrijeme postaje veoma aktuelan jer djeluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Bijeli luk se već vijekovima koristi u narodnoj medicini. Pomaže još i kod kardiovaskularnih bolesti, u prevenciji visokog pritiska, pomaže normalizaciji crijevne flore, ima antikancerogena svojstva.

Bijeli luk je najviše uzgajani luk poslije crnog. Najveći proizvođači bijelog luka su Kina, Koreja, Indija, SAD, Španija, Argentina i Egipat. Kod nas se bijeli luk gaji u gotovo svakoj bašti. Može se saditi u jesen i tada je optimalno vrijeme za sadnju do 20. oktobra. Kada se sadi u proljeće, najbolje ga je zasaditi što ranije, čim je to moguće jer mu ne smetaju niske temperature. 

U proizvodnji bijelog luka oprobala se i gospođa Olivera Radević iz Savinog Sela. Inače, po struci ekonomista, istovremeno i veliki ljubitelj prirode, biljaka i zdravog života. Luk je zasadila na površini od približno 10 ari. Sadni materijal je kupila u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Odlučila se za sortu bosut, a za tu površinu je potrošila 20 kg sadnog materijala. Inače, za jesenju sadnju na površini od jednog hektara potrebno je 1400 kg sadnog materijala.

Priprema zemljišta, sadnja i tretman luka

Zemljište na kojem se sadi bijeli luk treba da bude pripremljeno, rastresito, ne previše nađubreno. Za tu površinu je upotrijebila 50 kg vještačkog đubriva. Prije sadnje je sav sadni materijal potopila na 10-15 minuta u „Cineb“ radi zaštite od lukove muhe. Bijeli luk treba saditi na odstojanju 8-10 cm jedan od drugog, a međuredno rastojanje treba da bude 30-40 cm zbog plamenjače i da bi biljke imale dovoljno vazduha. Od plamenjače se biljke efikasno štite fungicidima. Veoma je efikasan „Ridomil Gold“, ali i „Folio Gold“. Fungicidima se bijeli luk tretira dok je još vrlo mlad, kad su mu izrasla 2-4 pera. U to vrijeme, dok kreće da raste, pre nego što počne glavičiti, bijeli luk se tretira i „Konfidorom“. To je insekticid kojim se štiti biljka od štetočina, naročito od lukove muhe.

Pročitajte još...   Podsticaji za povrtare Srpske

Kada već počne glavičiti, bijeli luk se prihranjuje. Tada se dodaje kalijum, fosfor, kao i azotna đubriva, na primer, „An“. Prihranu je Olivera vršila preko lista “Slavolom”, ali je pored toga koristila i đubrivo od koprive, koje je ujedno i insekticid. Na taj način je smanjena upotreba hemijskih preparata, a luk je bio zdrav i krupan.

Naravno, sve vrijeme treba čistiti i uklanjati korov. Moguće je i prskati protiv korova, ali na manjoj površini je međuredna obrada motikom sasvim prihvatljiva.

Branje i plasman bijelog luka

Branje se vrši dok je još nadzemna masa zelena i to otprilike u prvoj dekadi jula. Hašovom se povade glavice iz zemlje pa ostave jedan dan na zemlji da se suše, a potom ih treba uvezati po nekoliko glavica zajedno ili načiniti „vijenac“ od bijelog luka i povješati tako uvezane glavice da se suše. Kasnije se one mogu očistiti i upakovati u manje džakove.

Pročitajte još...   Predavanje o tehnologijama čuvanja voća

Pravilnom njegom se može postići da glavice budu krupne, da im masa bude oko 100 g. Tako velike glavice su odlične za sjeme, a sadi se samo spoljašnji vijenac čehni. Inače, na 100 kg sadnog materijala dobija se 500-600 kg bijelog luka.

Jedini problem je prodaja proizvedenog luka. Naša sagovornica je sav luk prodala preko oglasa na internetu, ali neki proizvođači ga prodaju kupcima po znatno nižoj cijeni. Neki ga prodaju na pijaci, u manjim količinama.

Na parceli na kojoj je bio zasađen bijeli luk treba narednih 3-5 godina saditi neke druge biljke zbog bolesti, a tek nakon tog vremena se može na isto mesto ponovo posaditi bijeli luk.

Kada se gajenju biljaka pristupi sa toliko posvećenosti i ljubavi, korist je višestruka, i ne samo materijalna. Osim što može mnogo toga naučiti, gajenjem biljaka čovek postaje duhovno bogatiji, smireniji, potpuniji i svesniji vijrednosti prirode.

Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj paprike na otvorenom

Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva