Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banjaluke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući otpad na Drini kod Višegrada i na Limu kod Rudog… Ovo su samo neke od velikih ekoloških katastrofa koje su posljednjih mjeseci pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta “Zlenkovac”, upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada. Te da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni. Upotrebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na opštinu.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

Strašno je da do sada nije angažovan stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utiče na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga.

Kancerogeni piralen

I dio zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje.

Rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U Mrkonjić – Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka