
Kažu da je organska hrana sve popularnija, ali proizvodnja sve teža, jer su se poljoprivrednici “odvikli od motike”.
A da bi preraslo u unosan biznis, važno je da se uzgajanje organskog voća i povrća radi s ljubavlju i posvećenošću. To na svom primjeru dokazuje i Milovan Kolović Gero, povrtar iz sela Bapsko Polje, koje se nalazi na samoj granici Čačka i Kraljeva.
– Kod organske proizvodnje hrane potrebno je voditi računa da i samo sjeme bude što je moguće autohtono, odnosno domaće. Recimo, kada je u pitanju paradajz koji ovdje proizvodim, to je sjeme od domaćeg jabučara – rekao je Milovan za agenciju RINA.
Kako kaže, koristi zemlju iz šume, koju često pomiješa sa organskim supstratom.
– Imajući u vidu da domaćice ne mogu bez cvijeća, ja sam se pobrinuo da proizvodim i to, počev od starinskih muškatli. Što se paprika tiče, imam više vrsta, od dukat domaće pa do bijele duge, dakle koristim 95% autohtonog sjemena – napominje Milovan.
Dodaje da je u Bapskom Polju pronašao svoj mir. Ovaj posao ga ispunjava, što je ključna osnova za uspjeh u proizvodnji.
– Usaglasio sam učenja sa Svete gore onako baš kako osjećam, što prija mojoj duši, djecu sam izveo na put. Inače, osnov da se čovjek bavi ovim poslom jeste da se voli, da svoj sav radni dan posveti biljkama. Racimo, ja biljke u plasteniku, u svojim rasadnicima, moram dnevno da obiđem tri-četiri puta, dok oni koji rade komercijalnu proizvodnju mogu na tri do četiri dana – zaključuje Milovan iz Bapskog Polja.
(RINA)