Tegle pune domaćeg voća i povrća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Tegle pune domaćeg voća i povrća
Prerađivači u Srpskoj uveliko dogovaraju otkup sirovina od lokalnih ratara, a sudeći prema prvim procjenama, u njihovim proizvodnim pogonima naći će se više povrća i voća sa domaćih njiva i voćnjaka nego lani, piše glassrpske.

Da bi iz proizvodnih pogona na police marketa stigli slasni sokovi, marmelade i ukusne salate, prerađivačima je potrebno godišnje nekoliko hiljada tona jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, paprika, kupusa i drugih sirovina. Za razliku od lani, kada je mraz u aprilu uništio sav rod u voćnjacima u Podrinju i Lijevču, proizvođači i prerađivači zadovoljno trljaju ruke zbog dobre berbe koja je na pomolu.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže da su već otkupili oko 1.000 tona sirovine.

Sezona je za sada obećavajuća. Otkupili smo dovoljno višanja, a prema informacijama sa terena, i šljiva i jabuka biće dovoljno. Potrebno nam je još oko 3.500 tona sirovine i vjerujem da ćemo sve to obezbijediti od domaćih ratara iz Lijevča, Podrinja i Semberije, rekao je Mikić.

Jabuke i krastavci zauzimaju najznačajnije mjesto u proizvodnim pogonima ovog preduzeća, kao i paprika roga, koje godišnje prerade oko 1.000 tona. Mikić ističe da će dobar rod na domaćim njivama i u voćnjacima u velikoj mjeri olakšati proizvodnju i smanjiti troškove ovih preduzeća.

Uvoz sirovina iziskuje dodatne troškove transporta, a samim tim i poskupljuje proizvodnju. Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti i da uštedimo neki dinar, dodao je Mikić.

U bijeljinskom preduzeću “Spektar drink” kažu da je na domaćem tržištu ove godine bila odlična ponuda jagoda i višanja.

Podmirili smo potrebe preduzeća za jagodama i višnjama, otkupivši po 30 tona od domaćih proizvođača. Prema informacijama sa terena, i šljive su rodile, rekli su u “Spektar drinku” i dodali da godišnje oko 1.000 tona voća prerade u ukusne sokove i marmelade. Za preradu im je potrebno i oko 500 tona kupusa, a prema prvim procjenama, ovog povrća biće dovoljno kod semberskih ratara.

Preduzeće “Sava Semberija” iz Bijeljine godišnje preradi i do 7.000 tona sirovine.

Uglavnom prerađujemo krastavce, paprike, paradajz, zatim šljive i jabuke. Oko 60 odsto sirovine biće sa semberskih polja, dok ćemo preostalih 40 odsto voća i povrća obezbijediti iz uvoza – rekli su u ovom preduzeću.

Sezonski radnici

Žarko Mikić je istakao da će “Vitaminka” i ove godine angažovati oko 150 sezonskih radnika koji će istovarati voće i povrće te čistiti plodove.

Osim toga, raspisali smo konkurs za prijem 40 radnika koji će dobiti šansu da nakon sezone ostanu u stalnom radnom odnosu, rekao je Mikić.

U preduzeću “Spektar drink” ističu da će i njima u zavisnosti od obima posla trebati tridesetak sezonaca.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Komentariši