Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda

Većina trebinjskih pčelara rasprodala je zalihe meda, budući da je velika potražnja za ovim proizvodom usljed epidemije virusa korona, a prošla godina bila je izrazito loša za proizvodnju, rekao je predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” iz Trebinja Obrad Ninković.

Zalihe meda su se trošile iz prethodnih godina, a epidemija virusa korona pospješila je prodaju meda. Ljudi su kupovali med da bi zaštitili zdravlje i ojačali imunitet. Sve zalihe meda su prodate, prema podacima iz Udruženja pčelara ‘Leotar'”.

kaže Ninković.

Ninković ističe da meda nema na tržištu, jer je prošla godina bila katastrofalna za trebinjske pčelare zbog lošeg vremena tokom proljeća, te da su neke količne uspjeli da dobiju oni koji su svoja pčelinja društva preselili u više krajeve u područje Gacka, Čemerna ili Kalinovika.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

On napominje da zalihe od prošle godine za prodaju imaju pčelari sa više pčelinjih društava, pa se med može naći u manjim količinama u maloprodaji, ali je nešto skuplji.

Maloprodajna cijena bila je oko 18 KM, a sada ju je većina pčelara podigla na 20 KM. Znamo da cijena zavisi od potražnje, a potražnja je bila veoma velika.

objašnjava Ninković.

Pročitajte još...   Zaštita rasada povrća

Kada je riječ o ovogodišnjoj proizvodnji, Ninković kaže da prvo vrcanje pčelari očekuju u drugoj polovini juna, te da je još rano govoriti o tome kakva će ova godina biti.

Pčelar iz Trebinja Nikola Barzut kaže za Srnu da meda za prodaju nema već nekoliko mjeseci, te da je prošle godine morao da preseli pčelinja društva na područje Gacka da bi izvadio nešto meda.

Pročitajte još...   Košarac: FBiH koči zaštitu domaće proizvodnje

Bilećki pčelar Željko Bajović rekao je Srni da još ima određenu količinu meda od prošle godine, budući da posjeduje oko 500 košnica, ali da ostali bilećki pčelari nemaju ovog ljekovitog proizvoda za prodaju.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća