Srijeda , Septembar 18 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Tuzlanske firme se gase zbog smanjenja poticaja za mlijeko

Tuzlanske firme se gase zbog smanjenja poticaja za mlijeko

Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla upozorio je da ukoliko dođe do smanjenja poticaja za mlijeko u Federaciji BiH, da će to dovesti do novog vala iseljavanja stanovništva.

mlijeko

Ovo je nastavak strategije tjeranja stanovništva iz BiH, pogotovo iz ruralnih područja. Vođenje ovakve poticajne politike u poljoprivredi jeste realizovanje plana iseljavanja ljudi. Jer smanjiti poticaje kako je to urađeno proizvođačima mlijeka, nije uredu.

Podsjetio je na činjenicu da je mljekarstvo osovina u poljoprivrednoj proizvodnji. I da su poljoprivredna zemljišta i svi resursi prilagođeni stočarskoj proizvodnji .

Međutim, mi vidimo da ovakva poljoprivredna politika ne ide u cilju podrške proizvodnje. Također, nisu ispoštovani federalni zakoni o novčanim poticajima. Zatim, ovo sve ukazuje i na dug od 850 hiljada KM od tužbi koje su pristigle za naplatu. A koje su stavljene u poticaje za 2019. godinu. I dugovi proizvodnje iz prošle godine su stavljeni u poticaje za 2019. godinu.Mi smo poticaje za 2019.godinu smanjili za skoro 10 miliona KM. Ovo nije nikakav poticaj za razvoj nego može biti samo jedno veliko razočarenje za poljoprivrednike da one proizvodnje koje su već postigli sada zaustave.

Upozorio je da već dolazi do gašenja farmi i smanjenja proizvodnje mlijeka.

Dosta je toga već smanjeno. Ono što je najveći problem što su djeca roditelja koji su osnovali farme već napustila te farme i rade u zemljama Evropske unije.

Dodaje kako su u prošloj godini poticaji po litru mlijeka iznosili 28 feninga, a novim pravilnikom to bi bilo 25 feninga.

Imamo jako velik uvoz svježeg mlijeka. S druge strane u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu poljoprivrednici su morali smanjiti proizvodnju mlijeka za skoro milion i pol litara. Sigurno da će taj pad biti još veći i ove godine.

Izvor: Klix

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Proizvođači prijete masovnim protestima zbog smanjenja podsticaja

Proizvođači mlijeka sa područja Federacije BiH (FBiH) organizovaće masovne proteste ako Vlada FBiH do 23. …