Voćarstvo u BiH ima potencijal, izostaje uređen sistem izvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćarstvo u BiH ima potencijal, izostaje uređen sistem izvoza

U prelijepom seoskom ambijentu, daleko od gradske gužve i vreve, bračni par Adnan i Advija Žunić su na površini od 3 duluma, u selu Ribnica kod Zavidovića, zasadili domaće sorte jabuke i šljive. Već više od 6 godina uživaju u plodovima svoga rada.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa mnogo potencijala i prirodnih bogatstava. Ipak je poražavajuća činjenica da uprkos plodnosti naše zemlje, sve je manje površina obradivog i iskorištenog zemljišta.

Raste proizvodnja voća i povrća

Tamo gdje pojedinci ne vide ljepotu i korist, drugi itekako shvataju kakve potencijale pruža naša zemlja. No ipak u BiH raste proizvodnja voća, ali i povrća.

Svijest o ruralnom razvoju i mogućnosti ostvarivanja egzistencije kroz poljoprivredu podignuta je na veći nivo pa više nije sramota baviti se poljoprivredom kakav je slučaj bio dok su se procesom industralizacije neke druge grane gospodarstva više favorizovale i bile interesantnije. Cjelokupna poljopivredna proizvodnja bilježi konstantan porast. Prema izvještajima proizvodnje i podacima o izvozu jasno je da je biljna proizvodnja trenutno ispred stočarske proizvodnje. BiH ima dobre prirodne uslove za to.

Kao što se da primijetiti, bh. voćarstvo muče veliki problemi. Od nagle promjene klime, nemogućnosti plasmana domaćih proizvoda, niskih otkupnih cijena.

Pročitajte još...   Dani voća u Brčkom

Kontinentalna klima je u većoj mjeri karakteristična za centralne i sjeverne dijelove BiH, što je posebno važno za financijski isplativu proizvodnju ranog povrća i voća. Pored povoljnog klimatskog faktora, BiH ima i ogroman potencijal kada je u pitanju pristup izvorištima vode. Naš sagovornik,gospodin Žunić mi je otkrio da iako živi i radi u drugoj državi,vrlo rado odlazi na svoje seosko imanje, gdje je smješten voćnjak prepun domaćih jabuka i šljiva. Parcela je na površini od 3 duluma zasađenog voća pravi raj za ljubitelje domaćih proizvoda koji uživaju u plodovima napornog rada.

Lijep seoski pejzaž, čist zrak i voda je ono što je potrebno da bi nas pokrenulo u proizvodnji i radu onoga što najviše volimo.Nije uvijek bitna komercijalna proizvodnja,važno je pružiti ono što je najkvalitetnije. 

Važan je ekološki tretman voća

 Posao u voćnjaku je njihov porodični biznis i cijela porodica je uključena, naročito za vrijeme berbe. Voće koje uzgoji prodaje u svježem stanju, po dogovoru sa lokalnim otkupljivačima i kupcima koji rado kupuju proizvode. No pored toga radi i preradu jabuke i šljive,u glavnom su to džemovi i domaća rakija.Jer sve ono što se ne proda može da se preradi,tako da voće bude iskorišteno do maksimuma.

Pročitajte još...   Objavljena minimalna otkupna cijena malina u BiH u ovoj godini

 Što se tiče tretmana voće,sve je isključivo ekološki tretirano,bez “otrova” koje možemo unijetu putem hrane. Nema prskanja herbicidima, jer tada opada kvalitet voća. U prošloj godini je prihod bio oko 10 tone jabuke i 5 tone šljive. Kada su u pitanju poticaji za proizvodnju, porodica Žunić je još na samom početku dobila federalni poticaj za osnivanje zasada i kantonalni poticaj za sistem navodnjavanja. Nakon toga nisu ostvarivali poticaj, no kako ističu nisu ni aplicirali za ostvarivanje poticaja.

Još jedan problem koji se nameće i sprječava dalji razvoj voćarstva u BiH jeste problematičan izvoz, ali i uvoz. Postavlja se pitanje da  li je domaće tržište trenutno dovoljno veliko za ovogodišnji urod, te kakve su uopće mogućnosti uvoza. Žunić smatra da je ipak spas u izvozu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)