U Brčkom usvojen novi zakon o podsticajima za poljoprivrednike | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Brčkom usvojen novi zakon o podsticajima za poljoprivrednike

Skupština  Brčko distrikta BiH završila je u četvrtak 6. augusta 2020. godine 66. redovnu sjednicu. Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na podsticaje imati proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava prije nastupanja godine za koju ostvaruju pravo na podsticaj.

Intencija je da se ovim izmjenama pokuša suzbiti hiperprodukcija ili svakodnevno formiranje poljoprivrednih gazdinstava koja ne prate proces zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Imamo sve veći broj nezaposlenih na birou koji koriste razne beneficije, a ne zapošljavaju se u oblasti u kojoj koriste podsticaje,  rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Pojasnio je da je također intencija izmjena ovog zakona da se, kao i kod socijalnih davanja, želi obezbijediti da se podsticaji odobravaju onima koji imaju prebivalište u Brčko distriktu minimalno pet godina jer ljudi zbog beneficija uzimaju prebivalište u Distriktu iako tu ne žive.

Ovim više štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati podsticaje. Osjećaj i vlasti i građana je da veliki dio novca za podsticaje odlazi u susjedne opštine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi, rekao je predsjednik Kadrić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica