Vlada Srpske preduzima konkretne korake za interventni otkup povrća i mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vlada Srpske preduzima konkretne korake za interventni otkup povrća i mesa

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Republici Srpskoj, a u vezi sa pandemijom korona virusa.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini pod povrtarskim kulturama je zasijano oko 1.000 ha obradivih površina više nego prethodne godine, a s obzirom na povoljne agroekološke uslove za rast i razvoj povrtarskih kultura , zabilježen je povećan prinos, a samim tim pojavili su se i tržišni viškovi povrća.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da donese Pravilnik o načinu i uslovima interventnog otkupa tržišnih viškova proizvedenog povrća u Republici Srpskoj.

2 miliona za povrće za 11 tona povrća

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na konferenciji za novinare, nakon sjednice, da će Vlada iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbijediti otkup 11 tona povrća, za što će biti izdvojeno dva miliona KM.

Premijer Višković je naveo će prerađivačima poput “Save” iz Bijeljine, “Vitaminke” i drugih, Vlada sufinansirati otkup povrća sa 10 feninga po kilogramu.

Ovo se ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene. Moram istaći da se `Sava` uključila sa dodatnih osam tona povrća. Ako osim ovih 11.000 tona bude još viškova povrća imamo privredne subjekte koji su spremni da uz našu pomoć određene količine izvezu na tržište u okruženju, rekao je premijer Višković.

3 miliona za tovne svinje i junad

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na prošloj sjednici usvojila i informaciju o otkupu tržišnih viškova tovnih svinja i junadi, za šta će iz Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno tri miliona KM.

Pročitajte još...   Marmelada spojila Libijske datule Bosanskom šljivom i jabukom

Premijer Višković je precizirao da je riječ o otkupu 6.000 tovne junadi i 10.000 tovnih svinja od 400 uzgajivača, pri čemu su zaštićeni i sitni uzgajivači.

Na naš poziv prijavilo se 25 prerađivača svinjskog i junećeg mesa. Sufinansiramo otkup sa 70 feninga po kilogramu žive vage za junad i 60 feninga po kilogramu za svinje. Ukoliko neko od prerađivača izvozi živu stoku, onda ćemo otkup sufinansirati sa 30 feninga za junadi i 20 feninga za svinje, objasnio je premijer Višković.

On je naveo da su pomenutih pet miliona KM, za interventni otkup povrća i mesa, dodatna sredstva u odnosu na 75 miliona KM koje Vlada Republike Srpske izdvaja iz Budžeta za podsticaje u poljoprivredi.

To su sredstva iz Kompenzacionog fonda, iz kojeg ćemo izdvojiti još pet miliona KM za investicije u poljoprivredi i nabavku nove mehanizacije. Na naš poziv za investicije u poljoprivredi iz februara prijavilo se 1.400 korisnika, za što smo u budžetu planirali 8,7 miliona KM, istakao je premijer Višković.

On je naveo da je za sve prijave bilo potrebno oko 13 miliona KM, zbog čega je odlučeno da se obezbijede dodatna sredstva i izađe u susret svim prijavljenima.

Pročitajte još...   Ratari treba da spriječe štetu od glodara

Prema riječima premijera Viškovića, kada se dodaju i druge investicije u poljoprivredi, kao što su navodnjavanje, u ovaj sektor u 2020. godini biće uloženo više od 150 miliona KM.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?