U Semberiji rod jagode manji za 60 odsto | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Semberiji rod jagode manji za 60 odsto

Podbacio rod jagode na mnogim plantažama u Semberiji. Zbog visokih aprilskih temperatura u plastenicima došlo je do prijevremenog sazrijevanja, jagoda je ostala sitna. Rod je manji za 60 odsto od planiranog, piše rtrs.tv

Rana proizvodnja jagode uglavnom donosi dobru zaradu. Cijena povoljna, a konkurencija na tržištu mala.

Međutim, ove godine jagoda iz plastenika nije stigla petnaestak dana prije jagode sa otvorenog polja, što je dodatno stvorilo probleme u plasmanu.

Stigla je jagoda sa polja u isto vrijeme, došlo do zagušenja tržišta, cijena ekstremno opala, tako da smo na nuli, ističe Dejan Ristanović, inženjer poljoprivrede Poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” Јanja kod Bijeljine.

Zbog sitnog ploda ovogodišnji rod nisu mogli izvesti pa je zbog velike ponude u jednom periodu cijena na veliko pala ispod marke po kilogramu. Јedini spas bila je industrija.

Industrija ne radi mnogo jagodu, imamo tu “Spektar drink” koji će otkupiti desetak tona po 1,20 KM. Trenutno našu jagodu distribuišemo za Gradačac. Cijena nije za pohvaliti, ali takva je godina, napominje Mujo Bogaljević, Poljoprivredna zadruga “Agrofarmer”.

Na padinama Majevice situacija je mnogo bolja. Prozračan teren i povoljna klima doprinijeli su da majske kiše ne unište rod. Porodica Savić, iako početnici u proizvodnji, imaju kvalitetnu organsku jagodu.

Јagoda je najotpornija u prvoj godini i to je spasi, a i klimatski uslovi su povoljniji, ovdje ima dosta vjetra i ispiruje se brzo, pojašnjava Miladin Savić, proizvođač iz Zagona kod Bijeljine.

Berba jagode u Semberiji je pri kraju. Mnogi proizvođači imaće znatno manji prinos od prošlogodišnjeg. I prosječna cijena je mnogo manja što dovodi u pitanje rentabilnost ovogodišnje proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši