Ugašen Swisslion u Nevesinju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugašen Swisslion u Nevesinju

swisslion

Nakon četiri godine poslovanja proizvodni pogon Swisslion u Nevesinju je ugašen, a 38 radnika je dobilo otkaze. Aleksandar Kojović,direktor Swisslion Trebinje, rekao je da su razlozi ekonomske prirode. Nedostatak obećanih subvencija je bio odlučujući razlog, klix.ba.

swisslion

Proizvodnju sele u Srbiju i Makedoniju

Aleksandar Kojović kaže kako će linije zatvorene Prehrambene industrije “Swisslion” u Nevesinju biti prebačene u Srbiju i Makedoniju. Proizvodnja sokova bit će preseljene u Gornji Milanovac, dok će kečap i majonezu prebaciti u Makedoniju.

Razlozi su isključivo ekonomske prirode, odnosno glavni razlog za zatvaranje pogona je njegova finansijska neisplativost. Imali smo ogromne transportne troškove jer su sirovine stizale iz Srbije, loša je putna infrastrukture, problemi sa vodom. Swisslion je samo za prečistač vode morao da izdvoji 200.000 KM i imao je konstantne troškove za prečišćavanje vode.

Novouvedene takse

Dodaje kako su poslovanje nevesinjskog pogona značajno opteretile i novouvedene takse za Kosovo, na čije se tržište plasiralo više od 15 posto proizvoda. 

Predsjednik koncerna Swisslion Rodoljub Drašković imao je namjeru da otvaranjem pogona pomogne stanovnicima Nevesinja. Ovakav koncept nije mogao da funkcioniše jer su izostale i obećane subvencije, tako da dobitaka nije bilo. Nevesinje je ostalo samo teret Swissliona, koji se, nažalost, riješio na ovaj način.

Stižu nova opterećenja

U Swisslionu nam govore kako stižu i nova opterećenja privrednicima. Poskupljenja električne energije za industiju će utjecati na poslovanje. 

Kada je u pitanju fabrika u Trebinju, kao i sve ostale, ono što je uspješno to i opstaje. Svi ekonomski pokazatelji iskazuju veoma jasnu sliku – ovi proizvodni pogoni imaju uspješnije poslovanje nego cijela privreda istočne Hercegovine tako da radnici u industrijskim pogonima u Gorici i u trgovinama širom Hercegovine ne moraju da brinu – fabrike nastavljaju da rade u punom kapacitetu. Danas odlično radi i stvara profit i Industrija alata Trebinje, koju smo podigli iz pepela, a namjera je da ona bude među vodećim fabrikama alata u Evropi.

Nevesinjski pogon je otvoren 3. maja 2014. godine.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 23.09.2020.