Ukusi BH voćnjaka – BiH proizvođači voća vrhunski su inovatori i pravi gurmani | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Ukusi BH voćnjaka – BiH proizvođači voća vrhunski su inovatori i pravi gurmani

Prirodnim bogatstvima i ljepotom Bosne i Hercegovine mnogi su ostali oduševljeni, kako sami stanovnici tako i turisti. Međutim još uvijek nismo svjesni koliko je kvalitetnih proizvoda nastalo upravo zahvaljujući tim prirodnim resursima ali i kreativnosti pravih gurmana.

Kampanja “Hrana Gurmana”, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, nas upoznaje sa nekoliko proizvođača koji su na naše trpeze poslali potpuno nove kreacije slatkih okusa.

Okus prirode – Slatko od duda

Usred netaknute prirode, u malom selu Vladačići, nedaleko od Goražda, prije 15 godina nastao je Okus Prirode. Porodica Hasanspahić napravila je pravi raj domaće proizvodnje, a sve koristeći najkvalitetnije plodove voća. Da bi nas vratili u djetinjstvo, u teglice su spakovali savršene zalogaje slatkoga od duda. Ove teglice čuvaju najbezbrižnije trenutke naših života.

Nar Hercegovac – Džem od divljeg nara

Skoro dvije stotine kilometara dalje, u Trebinju, porodica Dabić odlučila je iskoristiti visoke temperature istočne Hercegovine i stvoriti crveni eliksir zdravlja, koristeći samo najfinije bobice nara, ubrane u voćnjacima doline Neretve. Tako je nastao Nar Hercegovac, koji danas jedini u Bosni i Hercegovini proizvodi džem od divljeg nara. Sok i džem proizvode isključivo od bobica nara, dok se kora koristi za kreiranje čajnog eliksira.

Pročitajte još...   Neograničen izvoz voćne rakije
Vlačić – Brašno od lista smokve

Taj isti potencijal Hercegovine prepoznala je i porodica Vlačić. Također u Trebinju, prije dvanaest godina posadili su prve sadnice smokve a danas u svojoj ponudi imaju različite smokvene proizvode. Kako kažu, japanci su ih inspirisali za stvaranje potpuno novog proizvoda, brašna od lista smokve, koje ima mnoga zdrava svojstva. Uzgajaju sedam autohtonih vrsta smokava različitog vremena zrenja zbog čega berba traje od početka ljeta do jeseni.  Brašno prave od listova smokve, a pored brašna u ponudi imaju još i čaj od lista smokve, džem sa smokvama i orasima, te čokoladne smokve.

Zadruga Hercegovka – Džem od breskve i lavande, te jagode i mente

Dokaz da je žena ženi drug je i Zadruga Hercegovka. Žene poljoprivrednice iz okoline Stoca udružile su se kako bi zajednički proizvodile i promovisale Hercegovačke proizvode. Žene sunca kreirale su  inovativne kombinacije stvarajući potpuno nove ukuse džemova, kombinirajući lavandu sa breskvom i kajsijom, i jagodu sa mentom, povezivajući tako moderne okuse sa tradicionalnim sastojcima Hercegovine. Ove  potpuno nove arome obavezno treba probati.

Regius – Smokvenjak

Kada se već nađete u tako predivnim hercegovačkim predjelima, ne smijete propustiti priliku da posjetite i Regius proizvodnju, koja se nalazi u Čapljini, udaljena od Stoca tek 26 kilometara. Poznati su po energetskim pločicama pod nazivom Smokvenjak, napravljene od mješavine smokve, badema, oraha, grožđica i meda. Možete li zamisliti koliko nutritivnih vrijednosti može stati u jednu takvu pločicu?

Pročitajte još...   Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima
Budi zdrav ko dren – Mućeni pekmez od drenjanina

U Drvaru postoji stogodišnja tradicija uzgoja i prerade najfinijih proizvoda od drenjina. Tu tradiciju odlučila je sačuvati i porodica Sabljić. Mućeni pekmez od drenjina se ne kuha, nego miješa ručno i do pet sati, pa je sasvim jasno koliko truda i rada stoji iza samo jedne kašike ovog crvenog blaga. Stoga bi ova crvena vitaminska bobica, uz sve prednosti, nevjerovatnog okusa i predivnog izgleda, trebala biti dio svakog gurmanskog tanjira.

U ovoj gurmanskoj priči spomenuli smo samo nekoliko zanimljivih inovativnih proizvoda naših domaćih proizvođača. Sigurni smo da u svakom BiH gradu postoji barem nekoliko proizvođača koji stvaraju nove okuse i tako obogaćuju vrhunsku BH kuhinju. Neka ovi proizvođači i njihove domaće delicije uvijek budu naš prvi izbor, naša Hrana Gurmana.

This slideshow requires JavaScript.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''