Uspješni proizvođači bundeve iz Semberije, porodica Sjerić, | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Uspješni proizvođači bundeve iz Semberije, porodica Sjerić,

Milena i Niko Sjerić iz semberskog sela Ljeljenča tikvu golicu, muskatnu i hokaido bundeve proizvode na površini od šest hektara i vjerovatno se ubrajaju među najveće proizvođače bundeve u Bosni i Hercegovini, avaz.

bundeve

Sjerići iz tikve golice vade sjeme i suše ga, ali proizvode i sokove iz muskatne bundeve, dok vrstu hokaido preporučuju kuvarima za pripremanje dobre čorbe.

Dobili podsticaj

Bundeve su ove godine spremne za berbu čak mjesec ranije nego uobičajeno. Ove godine bilo je previše kiše, što je uticalo i na rod. Već osam godina bavimo se proizvodnjom bundeve i postižemo dobre rezultate. Prvi put smo u ovoj godini ostvarili i podsticaj od resornog ministarstva za proizvodnju tikve golice, a Švedska razvojna agencija (SIDA) izabrala je naš projekt među 27 u BiH kao inovativan u oblasti poljoprivrede, kaže Niko Sjerić.

Već u narednoj godini planira da angažuje i nekoliko kooperanata za proizvodnju bundeve u Semberiji.

Pročitajte još...   Nad cvijećem, od kojeg žive, bdiju 24 sata dnevno

Zdrava hrana

Sjerići ističu da proizvodnja bundeve može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, koja sa pravom pripada zdravoj hrani.

Namjeravaju da tokom jeseni organizuju festival, na kome će predstaviti i brojna tradicionalna stara jela od bundeve, koja su već zaboravljena, kako bi što više ljudi upoznali sa prednostima ove proizvodnje.

Pročitajte još...   Među prvima proizveli rani krastavac

Ljekovita svojstva

Osim sokova od bundeve, proizvode i hladno cijeđeno ulje. Kažu da je bundeva pokazala i brojna ljekovita svojstva, za liječenje prostate, kao i nekih kožnih oboljenja i za probavu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM