Farmeri voze traktore duplo starije od sebe | Agroportal.ba
Agro vijesti

Farmeri voze traktore duplo starije od sebe

Većina farmera u Srpskoj muku muči sa dotrajalom mehanizacijom, a mnogi njive i livade obrađuju traktorima koji su duplo stariji od svojih vozača, srpskainfo.

30 godina stara vozila

Poljoprivrednici poručuju da malo koji među njima za nov traktor može da izdvoji oko 60.000 maraka, dok oni polovni koštaju između 20.000 i 25.000 KM.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, kaže za Srpskainfo da bar polovina farmera vozi traktore starije od 30 godina.

Na primjer, ja imam 67 godina, a moj traktor je 1955. godište, što znači da je skoro star koliko i ja. Dosta je poljoprivrednika, onih koji su nešto mlađi, koji voze traktore i duplo starije od sebe. Naravno da im to otežava rad, jer je riječ o dotrajaloj mehanizaciji, a nije baš ni bezbijedno. Međutim, poljoprivreda je težak i ne baš unosan posao, tako da ljudi nemaju izbora nego da voze ono što imaju, pa dokle-dotle, naglašava Usorac.

Dodaje da domaćem seljaku i te kako dobro dođe bilo kakva pomoć države, kad je riječ o nabavci mehanizacije.

Pročitajte još...   Nema neke računice ali se mora raditi

Pomoć države

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS usmjerilo je u ovoj godini 4,5 miliona KM bespovratnih sredstava u kapitalna ulaganja, među kojima je i nabavka mehanizacije.

Od 2010. do 2016. godine ukupno je za kupovinu mehanizacije iz agrarnog budžeta izdvojeno 30,1 milion KM, za kupovinu 2.575 traktora 13,8 miliona KM, a za 14.624 priključnih mašina 16,3 miliona KM. Ovim je značajno obnovljena mehanizacija i oprema u domaćoj poljoprivredi, što je sve ukupno dovelo do veće i brže proizvodnje, većih prinosa i boljih sveukupnih rezultata proizvodnje svakog poljoprivrednika pojedinačno, naglašavaju u resornom ministarstvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''