Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 21. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

pravilnika

Foto: Milenko Ninković

Nema roka trajanja

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje i da se u svakom momentu može izmijeniti.

Ovo je možda jedan istorijski trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriji Brčko distrikta BiH i kao što znamo nije više zakonska obaveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje tj. u svakom momentu se može promijeniti kada bude postojala potreba da se uvede neka nova poljoprivredna proizvodnja, da se određena poljoprivredna proizvodnja podstiče više ili manje itd.

Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. januara, odnosno 3. januara, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji pravilnik, kazao je Ninković.

Ograničenja

On je naglasio da su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

To je iz razloga što nema dovoljno novca u budžetu, odnosno sredstva koja su predviđena za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da je od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva porastao sa 13 miliona na 16 miliona i tristo. Jednostavno, takvim tempom, to nijedan budžet ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni da uvedemo određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulisano neki zagarantovani iznos odmah u startu u iznosu od 100%.

Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a i pravna lica s tim da u prvom krugu dobijaju onaj zagarantovani iznos, a drugi dio tek na osnovu toga da li je preostalo sredstava u budžetu za te namjene ili ne, kazao je Ninković.

Isplata 100% za fizička lica

On je istakao da je za fizička lica zagarantovano 20.000 KM i da će se isplaćivati u procentu 100%, dok je maksimalni limit koji može dobiti fizičko lice 25.000 KM.

Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM. Znači, ukupan iznos za fizička lica u sistemu PDV-a može biti do 80.000 KM.

Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000 KM, 40.000 KM, 50.000 KM, 60.000 KM i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 KM i plus dodatno 70.000 KM za investicije s tim da, ponavljam, zagarantovani iznos je 40.000 KM, naglasio je Ninković.

Nacrt Pravilnika dostupan je na sljedećem linku u nastavku:

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?