Usvojen Program podsticaja za poljoprivredu u FBiH | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Usvojen Program podsticaja za poljoprivredu u FBiH

Usvojen program podsticaja

Usvojen Program podsticaja za poljoprivredu u FBiH. Vlada Federacije BiH je na današnjoj 181. sjednici u Sarajevu usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva. Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. A drugim 2.500.000 KM kao podsticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Usvojen program podsticaja
Dva cilja za 2019. godinu

Jedan od ciljeva Programa novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu je unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta radi jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu.

Riječ je i o povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje kvaliteta njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti u skladu sa zahtjevima potrošača. Program treba da pomogne osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogući adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača, te postepenu harmonizaciju i integraciju sektora poljoprivrede u Evropsku uniju i na globalno tržište.

Pročitajte još...   Podsticaji Agrarnog fonda grada Bijeljine, za poljoprivrednike 1,2 miliona KM

Kontrola namjenskog utroška sredstava u fazi proizvodnje na terenu, kao i toku prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu, nadležnost je poljoprivrednih kantonalnih inspektora i ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava.

Mjere u veterinarstvu

Ovogodišnjim podsticajima za veterinarstvo obuhvaćeno je finansiranje provođenja mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza shodno visini odobrenih sredstava u Budžetu FBiH za 2019. godinu.

Tokom 2019. godine će u FBiH biti nastavljena dijagnostička ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman naših proizvoda na strana tržišta.

Takođe, nastaviće se suzbijanje i kontrola bruceloze kod ovaca i koza. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprječavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Pročitajte još...   Pčelarima konačno puno saće

Usvojen program podsticaja FBiH

Informacija o dugovanjima

Vlada Federacije BiH je danas takođe usvojila Informaciju o procesu dodatnih kontrola nerealizovanih zahtjeva novčanih podrški iz prethodnog perioda. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pristupi realizaciji (isplati) nerealizovanih zahtjeva planiranih Programom novčanih podrški za 2019. godinu za koje će se izvršiti naknadna kontrola od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih poljoprivrednih inspekcija. 

Napominjemo da će se tekstovi Programa podsticaja za 2019. moći preuzeti sa web stranice Ministarstva čim se isti objave u Službenim novinama Federacije BiH.  

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Domaća soja dobija podršku

Agro vijesti

Nisu glasali za prelevmane, a evo i zašto